BanjalukaLive

Thu04262018Banjaluka: I dalje crveno upozorenje!

vrucina0701

Novi toplotni val tokom vikenda zahvatio je cijelu BiH, a meteorolozi i do kraja sedmice najavljuju temperature do 40 stepeni Celzijusovih.

Banjalučka i višegradska regija imaju crveno upozorenje, što je najviši nivo, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Nadležni zavodi u BiH i regionu objavili su upozorenje da su polja meteoalarma, koji upozorava na opasne vremenske pojave u cijeloj Evropi, obojeni narandžasto.

- Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja. Potrebno se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Pratiti naredbe i savjete nadležnih državnih službi -objašnjenje je crvenog polja kojim je obilježeno područje Banjaluke i Višegrada. Višegrad je juče, sa 42 stepena Celzijusovih bio najtopliji grad u Evropi.

Prema analizama HMZ Srpske ovaj mjesec će biti izrazito topao, a temperatura iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Јuče je bio najtopliji dan u godini u RS. Osim u Višegradu, temperature su veoma visoke u Banjaluci, Doboju i Bijeljini. Osvježenje se očekuje tek 8. jula, kada bi temperature trebalo da padnu na tridesetak stepeni Celzijusovih - rekla je je Milica Đurđević, meteorolog u RHZ RS.

Prema izvještaju meteorologa Federalnog HMZ u Hercegovini je tokom vikenda mjereno četrdesetak stepeni Celzujusovih, a na sjeveru samo dva stepena manje.

Vrućine su više posla donijele i ljekarma u domovima zdravlja i službama hitne pomoći. Tokom vikenda, za samo 24 časa, pomoć u hitnoj službi Kantona Sarajevo zatražilo je oko 600 pacijenata. Građani se ljekarima ovih dana uglavno obraćaju zbog kolapsa, vrtoglavica i stomačnih tegoba. Kod djece su to najčešće alergije, upala disajnih puteva, a kod odraslih visok pritisak, vrtoglavica, povišena temperatura i kolaps, navode ljekari.

Povećan broj pacijenata zabilježen je i u banjalučkoj Službi hitne pomoći, a nadležni navode da se najčešće javljaju hronični bolesnici, stariji i osobe sa srčanim smetnjama.

(RTRS)