BanjalukaLive

Sun04222018Banjalučki azil za pse opet u centru pažnje

azil1108

Slaven Stevelić, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Moj pas" iz Banjaluke, uputio je otvoreno pismo Nebojši Radmanoviću, članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, u kojem traži sastanak zbog "nehumanih, neljudskih, i monstruoznih uslova" koji vladaju u azilu pasa u banjalučkom naselju Ramići.

Podsjetimo, u aprilu ove godine Udruženje za zaštitu životinja "Moj pas" iz Banjaluke je tvrdilo da je došlo u posjed užasnih fotografija "nemara" u banjalučkom azilu za pse. Na fotografijama se vide psi bukvalno bačeni u smeće, ali i slika izgriženog psa od strane drugih pasa.

Sadržaj pisma i fotografije prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Radmanoviću, Obraćam Vam se kao svom predstavniku u Predsjedništvu BiH, kao čovjeku za koga vjerujem da je voljan da pomogne tamo gdje je pomoć neophodna. Bezbroj puta ste pokazali da imate jasnu viziju razvoja našeg društva, stoga se nadam da ćete odvojiti par minuta Vašeg dragocjenog vremena i pročitati moje otvoreno pismo, bolje rečeno vapaj protiv nepravde i javašluka i na osnovu njega organizovati kratki radni sastanak sa nama.

Ja sam Stevelić Slaven, rodom sam iz Knina i od 2000. godine živim u Banja Luci. Od svih gradova na svijetu, izabrao sam Banja Luku da tu zasnujem dom. Banja Luka me je prihvatila, kako samo Banja Luka to može. Osjećam moralnu i ljudsku obavezu da građanima mog grada svojim radom i aktivnostima vratim bar dio topline i podrške koju su mi pružili.

Predsjednik sam Udruženja za zaštitu životinja Moj pas. Programom Udruženja i aktivnostima konstantno ukazujem na greške našeg društva koje se tiču odnosa prema psima u Banja Luci.Na žalost, ostao sam neshvaćen i od strane vlasti Grada Banja Luka.

Opštinska administracija i vlasti stalno obećavaju, vode duge i neproduktivne razgovore, međutim kado dođemo do konkretne implementacije usvojenih zaključaka i preporuka za dalji rad, lupimo glavom o zid sačinjen od neznanja, javašluka i nedostatka bilo kakve koncepcije napretka.

Pokušaću u nekoliko tačaka sumirati probleme s kojima se susrećemo:

1. Azi za pse u Ramićima je predan na brigu veterinaru Slavenu Grbiću i firmi Slaven doo., koji već jedanaest godina dobija od našeg društva pozamašan iznos novca u iznosu od oko 30.000 KM mjesečno. Program na osnovu kojeg dobija novac od svih nas, građana Banja Luke, je u potpunosti promašen. Baz namjere da ovim pismom u detalje objašnjavam ovakvu kvalifikaciju usvojenog Programa, navešću samo opšte poznate stvari. Tokom proteklih 11 godina nismo napravili ni jedan jedini korak koji vodi ka rješavanju problema u vezi sa sistemskim odnosom i tretiranjem pasa u Banja Luci. Dokazali smo na više načina, fotografijama i izjavom svjedoka kakvi nehumani, neljudski, mogu reći i monstruozni uslovi vladaju u Azilu u Ramićima (dokazi u prilogu).

2. Sjećate se, bilo je to nedavno, kada je, u centru grada, u parku njemački ovčar izgrizao četvoro djece i ženu. Šta mislite kakav će stav, odnos ta djeca i roditelji imati u budućnosti prema svim životinjama, a pogotovo psima? Osim trajne traume koja je nanesena našoj djeci i ljudima, naše društvo do dana današnjeg ne zna ko je vlasnik psa. Shodno tome, niko nije odgovarao za taj užasni incident.

3. Naši građani nemaju izgrađen pravilan odnos prema prirodi, životinjama, a posebno psima. Niko nije uložio ni minimum napora i volje, sredstava da edukuje stanovništvo u vezi sa psima i suživota sa njima. Drugim riječima, novac koji izdvaja Grad bačen je, bahato se troši a rezultati su ravni nuli. Nisu čak ravni ni pozitivnoj nuli, već maloj, depresivnoj nuli, koja nas mjesečno košta 30.000 KM.

4. Putem medijima smo jednom skrenuli pažnju na greške u našem društvu u vezi sa gore pomenutom problematikom. Javnost se uzburkala, ali i pokazala da nas razumije i podržava. Kao čovjek, ponosan sam na takvu reakciju svojih sugrađana.

5. Ne želeći da se na taj način eksponiramo i ubiremo medijske poene, obratili smo se prvom čovjeku Grada, gospodinu Gradonačeniku Dragoljubu Davidoviću u nastojanju da nađemo sistemsko rješenje za gore pomenutu problematiku. Nikad nismo dobili odgovor. Ni jednu jedinu riječ, makar potvrdu da je dobio naše pismo.

6. U gradu egzistira i Kinološko društvo Banja Luka. Posjeduju 55 duluma zemlje na Rakovačkim barama, od čega je 1 ( jedan) dulum pokošen. Ostalih 54 duluma je rastinje, kao u Survivoru. Sramota.... Njihove aktivnosti su manje više nepoznate javnosti.

7. Opozicija nam konstantno nudi da preko njih sve argumentovano iznesemo u javnost,što u suštini nije loše. Međutim, ono što želimo jeste da se nađe sistemsko rješenje u vezi sa psima, a ne da ih neko, bilo ko, iskoristi u dnevnopolitičke svrhe, ma kako srcem i dušom bio uz nas. Psi i politika jednostavno ne idu. Pas i čovjek dapače idu. Kratkoročna medijska pažnja a i trenutna pažnja javnosti nije u našem interesu, mi hoćemo rješenje problema. Imao sam nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima opozicije, uključujući i razgovor sa gospodinom Draganom Čavićem, koji su, ruku na srce pokazali visok stepen razumijevanja za naše probleme i podršku sa njihovo rješavanje.

8. Održali smo i sastanak sa gospodinom Slobodanom Gavranovićem i to je jedan od razloga zbog kojih Vam se obraćam. Vi svojim autoritetom i ugledom u javnosti stojite iza njegove kandidature, stoga kao čovjek imam obavezu da Vas obavijestim da je gospodin Gavranović podržao naš Program, ali da nije uložio ni minimum napora da ga realizuje. Nudili smo dosta toga, ukljućujući i promotivne aktivnosti koje bi vodio Jovo Radovanović iz Sedmorice mladih sa našim aktivistima. Planirano je da najave lijepe promjene u našem društvu, da se prenesu pozitivne vibracije i energija. Duboko vjerujem da bi njihov vedar duh i optimizam bio prihvaćen od strane naših građana, te da bi vlasti Grada Banja Luka imale višestruku korist od toga. Dobili bi, ono što se u narodu zove svježu krv – novu, pozitivnu energiju i viziju.

9. U prilogu ovog pisma Vam dostavljamo Program i način njegove implementacije u skladu sa EU standardima i normama.

10. Koristim ovu priliku da Vas zamolim da odvojite malo vremena za sastanak sa nama, kako bismo kratko porazgovarali i otklonili sve eventualne nejasnoće i nedoumice u vezi sa Programom.

Llično podržavam Vaš rad i vjerujem u Vas.

Smatram da ste nam Vi posljednja šansa da ovakav Projekat/Program izguramo do kraja i da ga naše društvo prihvati i realizuje.

Opet ponavljam, mi smo prihvaćeni u Banja Luci i nas podržava direktno, putem internet grupne mreže 12.000 stalnih članova, od kojih su neki ugledne ličnosti u našem društvu. Naša obavještenja prati 130. 000 ljudi iz regiona (prilog br. 5).

Ako i od Vas ne dobijemo odgovor, u što sumnjam, Društvo za zaštitu životinja Moj pas i ja kao Predsjednik Udruženja bićemo prinuđeni da se samostalno borimo za svoj Program svim raspoloživim demokratskim sredstvima.

U svakom slučaju – hvala Vam na vremenu i pažnji.

S poštovanjem,

Stevelić Slaven".

Unable to find the source directory (/home/banjaluk/public_html/images/stories/unutra/mojpas/), please check if your source directory exists

(BLLIVE)