BanjalukaLive

Thu04262018Zeleno svjetlo za grb Banjaluke

grbovi gradBL0504

Odbornici Skupštine grada Banjaluka podržali su na sjednici Prijedlog odluke o utvrđenju simbola grada i dali zeleno svjetlo za idejno rješenje Dragomira Acovića, najpoznatijeg srpskog heraldičara i autora najnovijeg prijedloga grba grada.

Acović je odbornicima predstavio idejno rješenje grba grada na Vrbasu i istakao da u njegovom prijedlogu postoje obilježja sva tri konstitutivna naroda.

“Dosta dugo se o ovome debatovalo i raspravljalo. Bilo je raznih stavova, od onih ohrabrujućih do onih koji to nisu bili. Poenta predloga grba nije da neko bude poražen ili nateran na nešto. Ovaj predlog je napravljen u skladu sa određenim normama, koje su bile propisane”, rekao je Acović.

Dodao je da grbovi po pravilu liče jedan na drugi, ali da su dovoljno različiti da se zna čiji je čiji grb, kao i da je sadržaj grba grada na neki način uslovio Ustavni sud Republike Srpske.

“Mi nismo mogli birati sadržaj. Pokušali smo dati heraldičku formu sadržajima koji su nam bili propisani i mislim da smo se toga držali doslovno”, rekao je Acović, pišu "Nezavisne novine".

Banjaluka u ovom momentu nema simbole grb i zastavu, s obzirom na to da je Ustavni sud RS u februaru 2013. proglasio grb grada neustavnim, a javna rasprava o prijedlogu grba može se očekivati nakon praznika.

Na rješenju za veliki grb grada nalaze se Petar Kočić i ban Milosavljević, te jazavac iz Kočićevog djela, zlatno lišće kestena u postamentu, kamena kruna, karakteristična za grbove gradova, sa prepoznatljivim ugrađenim pročeljem Banskog dvora, te naziv grada ćirilično i latinično na bijeloj traci u podnožju štita.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je nakon rasprave o ovom pitanju da mu je žao što je bilo malo konkretnih primjedbi.

“One su više emotivne prirode, imamo odluku Ustavnog suda RS takvu kakva je, ne možemo je promijeniti i suočavamo se sa posljedicama te odluke”, kazao je Radojičić i dodao da je u ovom idejnom rješenju izvučen maksimum simbolike u kojem se građani mogu prepoznati.

On je istakao da je predloženo rješenje vrlo kvalitetno i u heraldičkom i u simboličkom smislu.

Foto: Grad Banjaluka