BanjalukaLive

Fri05252018Neispravna voda na javnim česmama

izvor

Od 19 česama i izvora u gradu, pet je presušilo, a na 11 je voda higijenski neispravna za piće zbog prisustva fekalija.

Samo na tri mjesta, i to na Platonovom vrelu kod mosta "Venecija", Muškoj vodi u lijevoj Novoseliji i javnoj česmi na plaži Abacija u Obilićevu žedni mogu da se osvježe, rekao je zamjenik načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove u Administrativnoj službi grada Slaviša Sandić.

Prema njegovim riječima, higijenski neispravna voda je na izvorištima Ajdarov točak u desnoj Novoseliji, Vuksanov točak u Karanovcu, točkovi Grab u Srpskim toplicama, Mišića vrelo u naselju Bukvalek i Bukovac u Bukovcu. Inspektori su ustanovili da je zagađena voda i na izvoru Zmajevac, Rajnerovom vrelu i bezimenoj česmi na Banj brdu, Studencu kod istoimenog ugostiteljskog objekta, na česmi na plaži Zelena u Obilićevu i Poniru na vrhu ovog brda.

"Analize vode za piće sa ovih česama i izvora su pokazale da je najčešći uzrok higijenske neispravnosti, prema pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, prisustvo bakterija fekalnog porijekla, kao što je ešerihija koli", naglasio je Sandić, prenosi "Glas Srpske".

Kako on navodi, u blizini svih česama i izvorišta osim Zmajevca postoje vodovi gradskog vodovoda i bilo bi poželjno da građani radi svoje sigurnosti koriste upravo tu vodu za piće.

"Za Zmajevac na Banj brdu postoje podaci o vremenu i načinu izgradnje, dok za ostale česme u gradu ti podaci ne postoje. Ispitivanje kvaliteta vode na izvorištima i česmama u gradu se vrši jednom godišnje", kazao je Sandić.

Dodao je da su svi izvori obilježeni tablama sa upozorenjem da voda nije za piće.

U Domu zdravlja ističu da nije bilo slučajeva trovanja vodom sa javnih česama i izvora u gradu.

"Simptomi su slični kao i kod trovanja hranom: glavobolja, bolovi u mišićima, pospanost, umor, otežano disanje, a mogu se javiti i grčevi, povišen krvni pritisak i vlažna koža. Ukoliko se uoče ovakvi simptomi, treba se odmah javiti porodičnom ljekaru", rekli su u ovoj ustanovi.

(BLLIVE, foto arhiva)