BanjalukaLive

Thu02222018Tvrđava Kastel postaje hotel

kastel1404

Radovi na obnovi tvrđave Kastel trebalo bi da počnu u proljeće naredne godine, a u prvoj cjelini radovi će se obaviti na izradi hotela sa pratećim sadržajima, izjavila je Verica Kunić, načelnica Odsjeka za finansije u Administrativnoj službi grada.

"Druga je obnova kulturnog, a treća uslužnog centra. Slijedi Turističko -informativni centar i gradski trg. Za ove cjeline izrađena je tehnička dokumentacija sa potrebnim dozvolama, a u fazi izrade su Sportsko-rekreacioni centar, gradski vrt, priobalje i Istorijski muzej", pojasnila je Kunićeva.

Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada, izjavio je ranije da istorijski izgled Kastela neće biti narušen.

"Mi ćemo hotel graditi tako da on ne narušava i uklapa se u čitav ambijent. Počinjemo od najrustičnijeg dijela tvrđave", objasnio je Šajić.

Podsjetimo, gradska uprava iz IPP fondova Evropske unije dobila je 2,5 miliona evra namjenskih sredstava za obnovu i rekonstrukciju Kastela.

"To su bespovratna sredstva, ali ona po našoj procjeni čine tek deseti ili dvanaesti dio od 60 do 70 miliona konvertibilnih maraka, koliko će nas koštati svi radovi na obnovi Kastela", rekao je ranije gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

Davidović je napomenuo da je obnova Kastela planirana kroz devet cjelina i da svaka cjelina može biti zasebna investicija. On je dodao da je projektna dokumentacija gotova i da slijedi izbor izvođača radova.

Obnova Kastela radiće se po pobjedničkom rješenju preduzeća "Građenje" iz Istočnog Sarajeva, a koautori projekta su stručnjaci Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i Tehničkog fakulteta iz Novog Sada.

Ukupna površina Kastela iznosi oko 74.000 kvadratnih metara, od čega se 26.000 odnosi na objekte i sadržaje unutar zidina tvrđave.

Grad Banjaluka do prije nekoliko godina nije imao nadležnosti nad Kastelom, ali su odlukom Vlade RS gradske vlasti preuzele brigu o tvrđavi i to od Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS.

(BLLIVE)