BanjalukaLive

Thu04262018Smanjen broj saobraćajki

udes0408-1

U Banjaluci se u prvih šest mjeseci, prema podacima Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka, dogodilo 1.235 saobraćajnih nesreća, u kojima je stradalo pet, a povrijeđeno 175 osoba.

Smanjen broj saobraćajki

U odnosu na isti period prošle godine, ukupan broj saobraćajnih nesreća smanjen je za četiri, a poginulo je šest osoba manje. U prvoj polovini ove godine manje je i povrijeđenih u "saobraćajkama", kojih je lani bilo 192.

Prema analizama Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, na području koje pokriva CJB Banjaluka u prvih šest mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 25 ljudi, a u istom periodu lani 32.

U prvoj polovini godine dogodilo se 2.195 "saobraćajki", a u prvoj polovini 2011. godine 2.430.

- Broj lica koja su zadobila teže tjelesne povrede, i broj nezgoda sa materijalnom štetom je takođe smanjen - naglasio je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

Prema njegovim riječima, najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se u gradskim zonama, njih 885.

- Na drugom mjestu su magistralni putevi, na kojima se dogodilo 757, a slijede lokalni putevi sa 211 nezgoda - kazao je Jaćimović.

U CJB Banjaluka ističu da je vožnja u pijanom stanju uzrok nesreća u 90 slučajeva.

- Nesreće se najčešće događaju zbog neprilagođene brzine, nedržanja odstojanja, negiranja prvenstva prolaza, nepropisnog mimoilaženja i nepropisnog preticanja - rekao je načelnik CJB Mladen Marić.

Zbog vožnje pod djelovanjem alkohola na području grada isključeno je 838 vozača. Iz saobraćaja je isključeno i 163 vozača zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom. Broj onih koji su isključeni iz saobraćaja zbog isteka registracije od više od 30 dana je 170, dok nije bilo slučajeva isključivanja vozača zbog vožnje pod uticajem opijata.

- Stanje bezbjednosti saobraćaja na području koje pokriva CJB Banjaluka, u pogledu broja saobraćajnih nesreća i broja nastradalih lica prema ovim analizama je zadovoljavajuće. Aktivnosti radnika saobraćajne policije u posmatranom periodu su pokazale dobre rezultate - rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

Prekršaji

- U toku prvih šest mjeseci 2012. godine ukupno je evidentirano 12.789 prekršaja, zbog čega je podneseno 533 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 11.734 prekršajna naloga protiv vozača - rekao je Marić.

(Glas Srpske)