BanjalukaLive

Sun04222018Šesti dan protesta u Banjaluci

protest_6.dan

Protesti protiv izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa preduzeća Grand Trejd na prostoru između medicinske elektronike i nekadašnje zgrade Vlade RS, nastavljeni su i u nedjelju.

Šestog dana protesta nekoliko stotina ljudi okupilo se pored popularnog „Picinog parka" protestujući zbog uništavanja jedne od posljednjih zelenih površina u Banjaluci.

Banjalučani su protestovali uz bubnjeve, pištaljke i brojne transparente, ali nisu mogli ući na prostor parka koji je ograđen.

Policija je kao i dosad pratila demonstrante, a ovoga puta je i fotografisala učesnike protesta.

„Dobili smo informaciju da je policija fotografisala učesnika skupova , ne znamo zašto. Bilo bi normalno da budemo informisani o tome zašto policija fotografiše građane RS i po čijem nalogu. Svakog dana imamo sve više informacija da ono što se radi tamo u parku je potpuno nelegealno može se čak govoriti o udruženom zločinačkom poduhvatu gdje više institucija i pojedinaca mimo zakona pokušavaju uništiti jednu od posljednjih zelenih površina u gradu", rekao je Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu, prenosi MONDO.

Podsjetimo da je u petak predan zahtjev gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću za hitno obustavljanje uništavanja parka i objavljivanje dokumentacije o izgradnji objekta i prodaji zemljišta, uključujući ugovor o prodaji, građevinske dozvole, kompletnu dokumentaciju s konkursa za dodjelu zemljišta iz 2003. godine, podatke o cijeni građevinskog zemljišta i revidiranje procesa dodjele zemljišta od nadležnih institucija.

Takođe je podnijeta i tužba protiv Ministarstva za prostorno uređenje RS zbog "izdavanja dozvole za gradnje, jer je u postupku izdavanja dozvole", kako navode, "prekršen Ustav RS i mnogobrojni zakoni", a pripremaju tužbe i protiv drugih pojedinaca koje smatraju odgovornim za uništavanje "jedne od posljednjih zelenih površina u Banjaluci".

Protest zbog izgradnje parkinga

Poslije okupljanja u parku demonstranti su sa brojnim transparentima uputili u naselje Sime Matavulja čiji stanovnici takođe vode borbu za očuvanju jedine zelene površine u ovom gradu.

parking_ante-jakic

Među zgradama u ovom naselju je livada na kojoj su odrasle generacije Banjalučana i koja prestavlja jedinu zelenu oazu u ovom naselju, a najnovijim regulacionim planom gradske vlasti predvidjele su njeno betoniranje i izgradnju parkinga.

"Ovdje u najbližoj okolini ima mjesta od koijh bi mogli da naprave parkinge. Evo od benzinske pumpe prema kružnom toku, tu nikom ne bi smetao parking, ali insistira se da se ovo ovde zabetonira. Međutim, ovaj put to neće proći, svi mislimo da je dosta takve prakse. Ovdje neće napraviti parking. Jasno je da parking znači prihod za grad, ali moraće da potraže drugo mjesto da se "uplusavaju" i "ugrađuju", rekao je jedan od mještana ovog naselja.

(BLLIVE/ MONDO)