BanjalukaLive

Thu04262018Rekreativna zona Banjaluka: Nemojte da bude da nismo upozorili

sehovi bllive1408


Članovi Rekreativne zone Banjaluka na svojoj su Facebook stranici objavili su opomenu pred tužbu zbog sve učestalijeg penjanja građana na Spomenik na Banj brdu/Šehitlucima, te zbog nemara institucija koje su nadležne za njegovo održavanje.

"Još jedno upozorenje za građane koji se penju na spomenik, a i za nadležne institucije koje su Odlukom o zaštiti spomenika zadužene za održavanje spomenika (Vlada RS - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju) , a samim tim pravilnog korišćenja spomenika i bezbjednost građana! Nakon ovoga više nećemo ponavljati!", piše u poruci RZBL koja već duže vrijeme upozorava na ozbiljnost i opasnost posljedica zbog penjanja na spomenik na Banj brdu.

Ukoliko dođe do nesrećnog slučaja članovi banjalučke inicijative najavili su da će pokrenuti tužbu protiv nadležnih institucija i tražiti odgovornost.

"Da ne kažete da nismo upozorili na vrijeme. Vrijeme je sada pred nama! Smatrajte ovo kao opomenu pred tužbu", navode u RZBL i ističu da će "lajkovi" pokazati šta građani misle o ovom slučaju.

Spomenik na Banj brdu je od 2. septembra 2013. godine proglašen Nacionalnim spomenikom. U Odluci se između ostalog ističe i da je Vlada RS dužna da obezbijedi pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu i prezentaciju nacionalnog spomenika.

Foto: BLLIVE