BanjalukaLive

Sun04222018Radojičić: "Toplana" kao noćna mora

radojicic youtube0806

Gradonačelnik Igor Radojičić je zabrinut kako će biti završena ova sezona grijanja, jer, kako je juče izjavio, "Toplana" nema dovoljno mazuta za ostatak grijne sezone niti ima novca za njegovu nabavku.

"Nema dovoljno mazuta za ostatak sezone grijanja. Svake sedmice se borimo i pokušavamo da obezbijedimo grijanje. Građani su uglavnom nezadovoljni, jer je to nedovoljno, ali ovako biće zaista čudo ako uspijemo da završimo grijnu sezonu. "Toplana" je kao noćna mora i nema kapacitet da sama, kao preduzeće, bilo šta riješi. Ušli su u sezonu bez mazuta i da nema podrške grada i Vlade RS, Banjaluka bi ostala bez grijanja usred zime", naglasio je Radojičić.

Dodao je da pokušavaju da nađu rješenje za spas gradskog grijanja kroz razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

"To bi se odnosilo tek na naredne sezone grijanja. Sada je manje-više jasno da mora biti izgrađena nova toplana koja će koristiti novi energent, drvo. Ako budemo mogli da zatvorimo finansijsku konstrukciju, optimalno je da iskoristimo narednu građevinsku sezonu za radove i da sljedeću sezonu grijanja dočekamo sa novom toplanom", precizirao je Radojičić.

Istakao je da je svaka druga varijanta katastrofalna za sistem koji proizvodi godišnje oko 15 miliona KM gubitaka i trenutno ima dug od 85 miliona KM.

Najavio je da će na sjednici Skupštine grada 26. decembra biti predloženo smanjenje broja članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima.

"Po svakoj od tih ustanova dobićemo do 40 odsto uštede u odnosu na dosadašnje troškove kada je riječ tom pitanju. Isto tako biće ukinut Radnički univerzitet i transformisan Centar za razvoj i unapređenje sela", kazao je Radojičić, prenosi "Glas Srpske".

Foto: YouTube/ScreenShot