BanjalukaLive

Tue04242018Peticijom protiv uništavanja plaže

plaza-zelenimost1404

Savjet mjesne zajednice Obilićevo II u saradnji sa nevladinom organizacijom „Klub od 15 do 100 ", danas od 12 do 20 časova, na plaži kod Zelenog mosta, organizuje upoznavanje građana sa regulacionim planom za pomenutu plažu i potpisivanje peticije za izmjenu postojećeg regulacionog plana.

"Nakon velikog interesovanja građana se prostora naše mjesne zajednice, ali i mnogobrojnih kupača koji svakodnevno dolaze na tu javnu plažu sa područija cijelog grada, organizovaćemo niz aktivnosti koje imaju za cilj popularizaciju sporta kao što su igranje basketa, odbojke na pijesku, stonog tenisa, ta ostlih aktivnosti koje su usmjerena prema mlađoj populaciji" poručuju organizatori.

- U sklopu navedenih aktivnosti planiran je i muzički dio programa koji bi propratio ovu našu aktivnost. Želimo da naglasimo da se na plaži kod Zelenog mosta svakodnevno okuplja veliki broj ljudi i da mi samo želimo da organizujemo jedan vid druženja koji bi upotpunio svakodnevne aktivnosti na plaži i pokazao koliko svim stanovnicima ovog grada, a posebno mladim ljudima, znači ova jedina plaža u gradu.

PMještani Obilićeva II oštro su protestovali zato što ih niko nije upoznao s planom uništavanja zelenila i dječjih igrališta na plaži kod Zelenog mosta radi izgradnje sportskih terena i najavili potpisivanje peticije, prenijeli su ranije pojedini mediji.

Izmjenom Regulacionog plana uređenja obala Vrbasa na tom dijelu plaže predviđena je gradnja duplih terena za odbojku i košarku i zgrade od 300 kvadrata, što bi značilo rušenje dječjih igrališta, uništavanje zelenila i sječu drveća. Bio bi posječen i stari orah koji pravi najdeblju hladovinu na plaži, ali za mještane ima i veliku sentimentalnu vrijednost.

Portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić kaže da ne zna protiv čega se piše peticija kada nikakve gradnje na plaži kod Zelenog mosta neće biti.

"Regulacioni plan prošao je istu zakonsku proceduru koja je dostupna javnosti, tako da su svi koji su htjeli mogli da učestvuju u njegovoj izradi. Dakle, plan nije rađen bez znanja mještana i neće biti nikakve gradnje na plaži. Tačno je da se izlazilo na teren da se vidi da li će doći do gradnje za potrebe „Dajak kluba" na plaži kod Zelenog mosta, ali prilikom izrade dokumentacije uočen je problem pozicije objekata i tu je ta priča stala", kaže Šajić.

(BLLIVE)