BanjalukaLive

Tue04242018Paklena vožnja u gradskom prevozu

putnici1908

Građani koji putuju javnim gradskim prevozom žale se da im je vožnja autobusima u vrelim ljetnjim danima prava noćna mora, jer autobusi uglavnom nisu klimatizovani, a vrućina u njima je nepodnošljiva.

Rosa Zeljković, koja gradskim prevozom putuje na posao svaki dan, kaže da nije vruće u ranim jutarnjim časovima, ali kada se poslijepodne vraća kući, vožnju jedva podnosi, piše "Glas Srpske".

"U autobusima doslovno ne može da se diše, a naročito kada je pored visokih temperatura još i gužva. Vozači često otvore prozore, ali to nije od velike pomoći", kazala je Zeljkovićeva.

U preduzeću za prevoz putnika "Bočac turs" smatraju da klime u autobusima koji saobraćaju na gradskim linijama ne bi bile od velike pomoći jer se stanice nalaze na malim rastojanjima pa se vrata moraju često otvarati.

"Mi smo jednom uveli klimatizovan autobus u jednu od gradskih linija i bilo je mnogo poziva starih ljudi koji su se žalili da im klima smeta", rekli su u "Bočac tursu".

Objašnjavaju da su njihovi putnici uglavnom penzioneri koji ne podnose klima-uređaje, te smatraju da je uvođenje klimatizovanih autobusa u gradski saobraćaj potpuno nepotrebno.

U "Autoprevozu" kažu da na linijama gradskog prevoza već saobraća nekoliko autobusa koji su klimatizovani, a da u planu imaju i nabavku novih.

"Zahtjevi putnika su različiti. Postoje oni kojima odgovara da se voze u klimatizovanim autobusima, a postoje i oni koji se žale da im klime smetaju", rekli su u "Autoprevozu".

Jelena Damjanović, koja gradskim prevozom putuje sa Paprikovca, kaže da joj više odgovaraju klimatizovani autobusi.

"Nekada do centra putujem "Autoprevozovom" linijom jedan B i većina autobusa na toj liniji je klimatizovana, te nastojim da ih koristim češće od njihove sedamnaestke, u kojoj je vožnja paklena", kazala je Damjanovićeva.

U preduzeću "Central" rekli su da na linijama gradskog prevoza imaju tri klimatizovana autobusa.

(BLLIVE)