BanjalukaLive

Wed04252018Održan sastanak inicijative za "Čist Vrbas"

alt

Rafting klub Kanjon, sa partnerima, nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom Inicijativa za Čist Vrbas. Rekao je ovo nakon radnog sastanka Inicijative održanog u Jezeru, predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir.

On je naglasio da će projekat realizovati RK Kanjon i partnerski klubovi u sportovima na vodi, a sve uz logističku podršku lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas i kompanije Coca Cola, koja je i do sada podržavala realizaciju ovog projekta.

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvoali predstavnici opština Jezero, Donji Vakuf, Jajce i Šipovo smo dogovorili da već četvrtog jula organizujemo sastanak Inicijative u Donjem Vakufu, kako bismo definisali hodogram realizacije ovog projekta u cjelini, kaže Pastir. On je dodao da su se, na zadovoljstvo svih učesnika, u projekat po prvi put uključili predstavnici opštine Jezero.

U opštini Jezero nisu krili zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica uključena u realizaciju ovog projekta. „Sedmog jula, uz pomoć RK Kanjon, i na njihovu inicijativu, organizovaćemo veliku akciju uređenja rijeke Plive i njenog priobalja. U ovu akciju uključićemo sve naše raspoložive kapacitete" kaže načelnica opštine Jezero i domaćin današnjeg sastanka inicijative, Snežana Ružičić.

"Inicijativa za Čist Vrbas proizašla je iz Vrbaske eko regate koju je još 2003 godine pokrenuo banjalučki rafting klub Kanjon. Samo u prvih nekoliko godina, iz kanjona rijeke Vrbas izvučeno je preko 40 automobilskih olupina i nekoliko desetina tona otpada. Kroz jednu njegovu fazu, projekat je podržavao UNDP, uz komercijalne partnere poput kompanije Coca Cola, i uz logističku podršku lokalnih zajednica u slivu Vrbasa. Najvažniji rezultat projekta je Povelja za Čist Vrbas koju su prije sedam godina potpisali načelnici svih lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas, sa svim obavezama i dužnostima koje iz nje proističu", kaže Pastir naglašavajući da je lokalnim zajednicama potreban novi impuls kako bi odgovorno i disciplinovano pristupili očuvanju rijeke Vrbas i njenih pritoka.

Ove godine će ponovo biti organizovana akcija čišćenja korita rijeka Vrbas i Pliva na nekoliko mikrolokacija predviđenih programom ekološke regate a 12.avgusta biće organizovana velika turistička regata od Krupe na Vrbasu do Banjaluke čiji je cilj promocija potencijala koje posjeduje kanjon rijeke Vrbas. Krajnji cilj projekta je da u lokalnim zajednicama obuhvaćenim projektom sliv rijeke Vrbas budu očišćen kako bi bila organizovana velika turistička regata od njenog izvora do ušća.

(Glas Srpske/ Agencije, foto: BLLIVE)