BanjalukaLive

Fri05252018Mirko Ivanković najbrži u plivanju za Časni krst

plivanje krst GU AC1901

Mirko Ivanković (25) iz Banjaluke pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na rijeci Vrbas u Banjaluci.

"Ovo je moje četvrto učestvovanje na ovoj manifestaciji. Vrbas i nije bio toliko hladan", rekao je Ivanković, istakavši da je srećan zbog nagrade koju je osvojio, jer je danas veliki praznik Bogojavljenje. "Svi smo danas moralni pobjednici" rekao je Ivanković i zahvalio se svim mladićima koji su danas s njim plivali.

Za Časni krst u Banjaluci u rijeci Vrbas plivalo je danas 33 mladića. Prethodno je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja.

Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

I u mnogim gradovima i mestima širom RS održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Nikola Lješković (25) iz Trebinja prvi je doplivao do Časnog krsta, kojeg je nakon vodoosveštanja u rijeku Trebišnjicu spustio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, pišu "Nezavisne novine".

Trebišnjicom, od Starog grada do obale ispred hotela Leotar danas je, na Bogojavljenje, plivalo pedesetak mladića, među kojima je bila i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put učestvovala u plivanju za Časni krst.

Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobjednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano danas u mostarskom naselju Ortiješ.

Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog" u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

Pobjednik Pavle Komlen rekao je da je izuzetno srećan što je učestvovao u takmičenju i da mu nije bilo nimalo teško da se odluči da zapliva u hladnoj Neretvi.

Pavle, koji trenira plivanje u Plivačkom klubu "Velež" iz Mostara, navodi da mu je bilo važno da učestvuje i doprinese održavanju ovog običaja u Mostaru.

Bogojavljenje je praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan, kada se javio Bog u sva tri lica - Bog Otac, glas sa neba koji je rekao "Ovo je sin moj ljubljeni. NJega poslušajte", Bog Sin - Hristos koji se krštavao i Duh Sveti, u vidu goluba koji je sletio na Hristovo rame.

Foto: Gradska uprava/A. Čavić