BanjalukaLive

Fri05252018Izrada tehničke dokumentacije za novi most

zelenimost bllive1306 1


Pripreme za gradnju novog mosta u Obilićevu su počele, a radovi na terenu očekuju se naredne građevinske sezone. Trenutno, u toku je izrada tehničke dokumentacije i stvaranje finansijskog okvira za realizaciju projekta, koji se, okvirno, procjenjuje na oko tri miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da je sredinom ovog mjeseca sa projektantskom kućom "Ink konstruktor" potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije.

- U skladu sa projektnim zadatkom, rok za izradu projekta iznosi 60 dana, od čega je 25 dana predviđeno za izradu idejnog projekta i 35 dana za izradu glavnog projekta - kaže Sandić.

Novi most će biti projektovan za dvosmjerni saobraćaj sa obostranim pješačkim komunikacijama. U ovoj fazi sa projektantima se traže, kako navode u resornom odjeljenju, traže najbolja rješenja vezana za konstrukciju, funkcionalnost i oblikovanje mosta.

Dosadašnji most je bio jednosmjeran i predstavljao je „usko grlo“ u saobraćaju. Kako objašnjavaju u Odjeljenju, zahtjevi za protokom koji su postavljeni na saobraćajnice koje preko mostova spajaju lijevu i desnu obalu Vrbasa su veliki, odnosno u pojedinim periodima dana kapacitet ovih saobraćajnica je manji od saobraćajnog opterećenja. Sada je, ističu, ovaj problem još izraženiji jer je saobraćaj koji je Zeleni most opsluživao preusmjeren na ostale mostove, odnosno saobraćajnice i došlo je velikih problem u odvijanju saobraćaja.

- Već sada je jasno da nije moguće obezbjediti sredstva u budžetu za novi most te će se tražiti neki drugi modeli finansiranja, ili kreditiranje ili izdavanje obveznica - rekao je Sandić.

Završetkom izgradnje novog mosta, i izgradnjom istočnog tranzita na dijelu od Krfske do Ulice Gavrila Principa, dobila bi se jedna funkcionalna cjelina. Zeleni most će biti izgrađen sa dvije saobraćajne trake i biće namjenjen za dvosmjerni saobraćaj što znači i znatno povećanje kapaciteta.

Prema planovima, izgradnjom Zelenog mosta bi bio znatano rasterećeniji saobraćaj u gradu. Sa novim mostom, dio saobraćaja bi sa Gradskog mosta bio preusmjeren na Zeleni most, a dio sa Venecija mosta na Rebrovački most.

"Istovremeno, u narednoj godini zajedno sa preduzećem „Putevi RS“ završiće se gradnja kružnog toka Rebrovac i spoj istočnog tranzita. Uz to, planiramo raditi tehničku dokumentaciju i rješavati imovinske odnose za završetak istočnog tranzita kod stadiona FK “Naprijed“, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, čime bi dobili još jednu poprečnu vezu zapadnog i istočnog tranzita a što je sa saobraćajnog aspekta od velikog značaja za ovaj dio grada", navode u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Foto: BLLIVE