BanjalukaLive

Sun04222018Građani ne znaju da pruže prvu pomoć

prvapomoc1707

Većina Banjalučana ne umije da pruži prvu pomoć osobama koje su zadobile povrede, na primjer u saobraćajnoj nesreći, ili im je pozlilo zbog vrućine, pa sve što mogu da učine jeste da pozovu Službu hitne pomoći.

Ljekari kažu da oni građani koji se odluče da pruže prvu pomoć povrijeđenima najčešće to ne urade na adekvatan način, pa savjetuju da je ipak najbolje pozvati 124 - broj Službe hitne pomoći.

Iako je za polaganje vozačkog ispita neophodno završiti obuku iz pružanja prve pomoći, ni aktivni vozači najčešće se ne usuđuju da pruže prvu pomoć kada su učesnici saobraćajne nesreće ili se zateknu u blizini, piše "EuroBlic" u štampanom izdnaju.

Portparolka banjalučkog Doma zdravlja Dušica STanković kaže da u okviru Službe hitne medicinske pomoći postoji edukativni centar koji pruža usluge edukacije za medicinsko i nemedicinsko osoblje iz hitnih slučajeva.

"To su bazična reanimacija, kardiopulmonalno cerebralna reanimacija i sva ostala hitna i urgentna stanja", navodi Stankovićeva.

Dodaje da se edukacije održavaju i na zahtjev različitih firmi.

"Organizovali smo obuke za vatrogasce, speologe i medicinsko osoblje iz drugih domova zdravlja u kojima se ne obavljaju ovakve edukacije", kaže Stankovićeva i ističe da trodnevna edukacija košta 108 KM po polazniku, dok petodnevna iznosi 180 KM. Najvažnije je, ističu ljekari, očuvanje života, odnosno da povrijeđeni što prije transportuju do ljekara.

(BLLIVE)