BanjalukaLive

Wed04252018Evo šta sve možete pazariti na banjalučkoj pijaci

pijaca0509

Pancirni prsluk, zgodan za lov, rat ili pljačku, gramofonske ploče za učenje stranih jezika, mobilni telefoni od deset maraka, čarobni čaj, koji "za pet dana izliječi pet bolesti"...samo su neke od živopisnih sitnica koje možete utorkom i nedjeljom naći na banjalučkoj novoj pijaci.

"Navali narode,još malo pa nestalo, sve jeftino, sve provjereno", odjekuje iz megafona...Marketing ovdje ne pomaže: naroda je mnogo, a mušterija, iz dana u dan sve manje, piše "Euro Blic".

"Pijaca je puna šetača. Nemaju para za kafanu, pa se motaju izeđu tezgi da ubiju vrijeme. Cunjaju, zagledaju, zapitkuju, a niko ništa ne kupuje", žali se Banjalučanin, koji na dva kvadrata mušeme, prostrte na beton, izložio točkiće za kauče, federe za rernem ručne mlnove za kafu, kuglagere opšte prakse i zarđale metalne dijelove za boga pitaj šta.

"Ne znam ni ja čemu sve ovo služi, ali ljudi koji kupuju valjda znaju šta im treba", kaže ovaj prodavac.

Ne nudi se na buvljaku samo roba. Tu možete naći i električara, vodoinstalatera, keramičara, zidara...Među pijačnim majstorima najpopularniji je Minutica, priučeni staklar sa diplomom više upravne. Nadimak je dobio jer se za minut stvori pred mušterijom sa punom torbom retrovizora koje na licu mjesta montira na automobil ili traktor.

Na banjalučkoj pijaci postoji i štand sa uniformama, pancirima i šljemovima.

"Hajde novinari, šetnja. Šta vas briga ko kupuje pancire za 35 KM. Šta ste se navrzli na mene, 'oćete li mi miliciju navući na vrat", grmi starac. Srećom, na štandu nema oružja.

Jedna od znamenitosti pijace je štand "markaš", na kome se sva roba, od štipaljki do alta, igračaka i novčanika, prodaje sve po cijeni od jedne marke.

"Džaba sve kad narod nema ni toliko", kaže prodavačica Slavica Marković, veteranka sa 18 godina pijačnog staža.

U komšiluku atmosfera borbena, ali miroljubiva. Cjenkanje je na vrhuncu. Za iznošene crne cipele prodavac traži osam maraka, kupac nudi sedam i - ni feninga više.

"Gdje ćeš, čovječe, naći kožne italijanske cipele za osam maraka", navaljuje trgovac.

"Jesu italijanske kao što sam ja Italijan. Našao si ih u smeću, pa ih sada meni uvaljuješ", ne da se kupac.

Na pijaci se prodaju i kučići, zeke i drugi mali ljubimci, koji nisu rasni, ali su sipmatični i jeftini.

"Najviše posla ima kad stignu penzije, pa bake i deke časte unuke", kaže prodavac Željko Irić. Maloj Valentini, novopečenom prvačiću, deda je za sretan polazak u školu kupio zeku.

(MONDO)