BanjalukaLive

Thu05242018Banjaluka ostala bez Zoo vrta

zooloski_noj

Zoološki vrt u naselju Trapisti kod Banjaluke zatvoren je zbog finansijskih problema te nemogućnosti vlasnika da izdržava životinje.

Zoo park je u svom sastavu imao izletište, zabavni park, rekreativni park, ugostiteljski i trgovački dio i mali Zoo vrt. Uprava parka se više nije mogla sama brinuti o životinjama, zbog čega je često tražila pomoć od Vlade. Pomoć je izostala, a doneseni su i zakoni po kojima moraju zbrinjavati ugrožene životinje. Sve to je dovelo do gašenja jedinog Zoo vrta na ovim prostorima.

"Sve ostalo u sklopu Zoo parka i dalje radi, ulaz je slobodan i svi mogu doći u obilazak. Ima još uvijek nešto životinjica i uvijek će ih biti, ali to nije više Zoo vrt", rekao je Zovan Suvajac, vlasnik Zoo vrta.

Suvajac je često isticao da gradske vlasti, ni bilo koje druge republičke institucije, nisu pružale adekvatnu podršku ovom parku, koji je, nesumnjivo, veliki turistički potencijal i jedinstven projekat na prostoru Banjaluke i RS.

U sklopu Zoo vrta posjetioci su mogli vidjeti preko 50 vrsta životnja, od magarca, ponija, koza i srne, pa do noja, lame, medvjeda, vuka i majmuna. Vrt je udomio i napuštenu bebu medvjeda koju su hranili na flašicu. Dali su mu ime Momčilo, pa se to ime zadržalo iako se kasnije saznalo da je u pitanju ženka.

Neke životinje vraćene su u prirodu, a i ostale će se zauvijek iseliti, dok će na mjestu zoo-vrta ostati izletište i rekreativni park, kao i restoran, prenose elektronski mediji.

(BLLIVE)