BanjalukaLive

Wed04252018(Video) Bageri kopaju, građani ne odustaju od parkića

bagger-park3005

Izrevoltirani početkom gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na velikoj zelenoj površini kod Medicinske elektronike, gdje je previđena i gradnja hotela i tržnih centara, građani Banjaluke najavili su nove proteste kako bi spriječili uništavanje jedne od posljednih zelenih oaza u centru grada.

Iako je zemljište u privatnom vlasništvu firme "Grand trejd i koje po riječima gradskih vlasti ima urednu građevinsku dozvolu, građani poručuju da neće odustati od protesta zbog "potpune betonizacije Banjaluke" sve dok nadležni ne saslušaju njihove primjedbe.

Pojedini mediji prenose i ideje pojedinih građana koji preporučuju da se na toj lokaciji izgradi memorijalni park posvećen petorici stradalih padobranaca u avionskoj nesreći u Zalužanima.

"Umjesto mramornog, klasičnog spomenika, Banjalučani predlažu da se na čistini parka zasadi pet stabala „da rastu prema nebu koje su ti momci toliko voljeli". Na taj način njima bi se ovim hrabrim momcima odala najveća počast, a park bi dobio novi, posvećeni karakter i više ne bi nosio ni trenutno ime koje nije reprezentativno"

Podsjetimo, uprkos lošem vremenu, u parku kod "Medicinske elektronike" juče se okupilo više od stotinu ljudi, koji kako kažu, ne žele da se Banjaluka, od grada zelenila, pretvori u grad betona.

Na mirni protest, koji je protekao bez incidenata, došli su uglavnom pripadnici mlađe generacije, vlasnici pasa i roditelji s malom djecom, ogorčeni zbog činjenice da im prijeti oduzimanje jedne od rijetkih zelenih površina u gradu.

Sljedeće protestno okupljanje najavljeno je za večeras u 18 sati.

Građevinska kompanija "Grand trejd", čiji je vlasnik banjalučki biznismen Rade Radišić, počela je ovog vikenda radove na toj površini gdje bi trebalo da bude izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

Bageri su već počeli rušiti drveće i postavljena je velika rampa za ulaz u gradilište na strani prema naselju Nova Varoš. Takođe postavlja se zaštitna metalna ograda kod medicinske elektronike, što praktično znači da je cijeli park opojasan "bedemima", javlja portal "Buka".

(BLLIVE, foto: facebook)