BanjalukaLive

Wed04252018Železničari stupili u štrajk glađu

zeljeznice yay1606

Osam radnika "Željeznica RS" na čelu sa sindikalnim liderom Zlatkom Marinom stupilo je u štrajk glađu na železničkoj stanici u Banjaluci. Ovom vidu protesta oni su se pridružili svom kolegi Čedi Kneževiću nakon što je završen protest železničara u Banjaluci.

Oko hiljadu nezadovoljnih radnika "Željeznica RS" okupili se danas na Trgu Krajine u Banjaluci, zatim prošli pored Vlade RS, gdje su se zadržali nekoliko minuta uzvikućujući "lopovi, izađite napolje".

Nakon upozorenja policije da se pred Vladom ne smiju zadržavati, štrajkači su otišli u park Mladen Stojanović gdje su im se obratili sindikalni lideri, piše "Blic".

Okupljeni radnici nosili su razne rekvizite - pištaljke, frule, vuvuzele - a na transparentima su opisali šta ih najviše boli. Uz uzvikivanje "Lopovi, lopovi", radnici su poslali i poruke: "Vi niste za v.d, već za KPZ", "Ministre, da li si ti svoju zaradio"...

Kao i na protestima prije 13 dana u Doboju, traže isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i smenu generalnog direktora Dragan Savanovića.

Među štrajkačima su bili i predsjendik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada i predsjednica SSRS Ranka Mišić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da je apsolutno u pravu šest sindikata "Željeznica Srpske", koji su danas u Banjaluci krenuli u mirnu protestnu šetnju.

Ona je rekla da predugo traju problemi u "Željeznicama Republike Srpske" i da je odgovornost trebalo da snosi prvi direktor koji nije isplatio platu radnicima u skladu sa zakonom.

"Nažalost, niko nije odgovarao za situaciju koju trpe radnici u 'Željeznicama Srpske', zbog čega se i dešavaju ovi protesti".
(Foto: Yayimages/Ilustracija)