BanjalukaLive

Wed12132017Za nepropisnu vožnju djece visoke kazne

autosjedalica1503 yuotube

Izmjenjeni Zakon o bezbjednosti saobraćaja pojačao opreznost vozača u Srpskoj. Bezbjednost djece je prioritet, što se očitovalo i u znatno povećanim sankcijama za nepropisan prevoz mališana.

Pažnja vozača na putevima Republike Srpske, stupanjem na snagu izmjenjenog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, u znatnoj mjeri se povećala, čak za oko 25 odsto, tvrde stručnjaci, nakon prvih pilot analiza u pojedinim gradovima.

S obzirom na to da su se kazne za nepropisno ponašanje vozača, suvozača, ali i nesavjesnih roditelja u vožnji, i po deset puta povećale u odnosu na period prije 15. februara, posebna pažnja usmjerena je na redovno vezivanje pojasa, kao i adekvatnu primenu auto-sedišta za djecu. U posljednje vrijeme, u posebnoj žiži su taksisti, koji su do sada, u većini slučajeva, usljed nemogućnosti posjedovanja ovih sjedišta u svakom vozilu, najviše kršili zakon, pišu "Novosti".

U 2016. godini izdato je 57 prekršajnih naloga zbog prevoza djece mlađe od pet godina, koja nisu bila ispravno vezana u sigurnosnom sjedištu, što je više za 21,2 odsto u odnosu na 2015. kad je zbog istog prekršaja izdato 47 naloga.

Kazne za nepropisan prevoz djece drastično su povećane. Do 15. februara one su iznosile 40 KM, bilo da se dijete mlađe od 12 godina prevozi na suvozačevom mestu, ili bez adekvatnog auto-sjedišta pozadi. Sada iznose i do 1.000 KM!

- Bezbjednost djece nam je prioritet, što se očitovalo i u znatno povećanim sankcijama za nepropisan prevoz mališana. Sada su kazne za prevoz djece mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu od 400 do 1.000 KM, dok je nepropisan prevoz djece na zadnjem sjedištu ostao isti, i on iznosi 40 KM - istakao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS Milija Radović.

On je pojasnio da zakon nije "poštedio" nikoga, pa ni taksiste.

- I ranije su taksisti vodili polemiku o tome kako riješiti ovaj problem, a onda su se pojedina udruženja dosetila da u gepeke nekih automobila stave sjedalice, pa pri pozivu mušterije postave pitanje da li sa sobom vode i djecu, a onda šalju upravo ta "opremljena" vozila.

To su potvrdili i u "Patrol taksiju" iz Banjaluke:

- "Patrol taksi" poseduje sjedalice za djecu od nastanka firme i roditelji uglavnom, pri samom pozivu napomenu kad postoji potreba za njihovo korišćenje.

KONTROLA I KAZNE

U okviru akcije MUP RS, policijski službenici su na području CJB Banjaluka od 25. januara do 28. februara realizovali pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu.

- Ukupno je kontrolisano 11.284 učesnika u saobraćaju, od čega je sankcionisano 4.582. Zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa ukupno je sankcionisan 4.471 učesnik u saobraćaju, a zbog nekorišćenja sigurnosne sjedalice za decu ukupno 111 - kaže portparol MUP RS Mirna Miljanović.
(Foto: Youtube)