BanjalukaLive

Wed04252018Većina putnih prelaza u Srpskoj opasna za putnike

rampa1603 youtube

Na svakih kilometar i po pruga u Republici Srpskoj nalazi se po jedan putni prelaz, što stručnjaci iz oblasti saobraćaja smatraju da je mnogo i da bi bilo bolje da ih je manje, a da su bezbjedniji.

Na teritoriji Republike Srpske, naime, nalazi se oko 420 kilometara pruga na kojima je oko 280 putnih prelaza koji su u funkciji.

"Toliko prelaza sada je stvarno previše. Svi prelazi su obezbijeđeni drumskim znacima, ali samo određeni broj njih je na visokom nivou. I to je problem cjelokupnog društva, ne samo 'Željeznica RS', svi treba to da rješavamo", kazao je juče Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora "Željeznica RS".

On ističe da nijedna željeznica na svijetu ne bi mogla da osigura toliki broj prelaza, te dodaje kako je jedan dio prelaza izgrađen za vrijeme rata, pišu "Nezavisne".

Da je potrebno što hitnije preduzeti nešto po pitanju veće bezbjednosti prelaza, pokazuje nažalost i posljednja tragedija na pruzi u Stanovima, kod Doboja, gdje je stradala čitava porodica.

Savjet mjesne zajednice Stanovi uputio je juče zahtjev nadležnim institucijama RS da obezbijede pružni prelaz u naselju Grabovica, jer će u suprotnom blokirati prelaz i obustaviti željeznički saobraćaj.

"Tražimo da se pružni prilaz obezbijedi zvučnom ili svjetlosnom signalizacijom, a najbolje rješenje bilo bi postavljanje rampe", rekao je Željko Ninković, predsjednik Savjeta MZ Stanovi, tokom jučerašnjeg mirnog protesta mještana koji su se okupili oko pružnog prelaza.

Od Vlade RS, Ministarstva saobraćaja i veza RS, te Okružnog javnog tužilaštva u Doboju zahtijevaju i da sprovedu radnje i utvrde da li su legalno izgrađeni objekti sa lijeve i desne strane pružnog prelaza za koje tvrde da ometaju vidljivost prelaska.

A jedan od možda i najzloglasnijih prelaza, prijedorska "trinaestica" je za 30 godina odnijela 30 života, a pored toga na desetine ih je povrijeđeno. Sada je "trinaestica" sređena i bezbjedna za prelaz, što pokazuje da se može učiniti i sa ostalim koji su na crnoj listi zbog odnesenih ljudskih života.

"Država sigurno nije dovoljno bogata da se svaki prelaz obezbijedi svjetlosnom signalizacijom, branicima i polubranicima, ali sigurnost mora da se digne na viši nivo poslije ovog tragičnog događaja kod Doboja. Sve prelaze treba pregledati. Prije svega tu mislim na provjeru trougla preglednosti, to jest da sve te prepreke, drveće, nepomični neki objekti, eventualno parkiranje vozila, da se riješe i na taj način poveća bezbjednost", kazao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Zvjezdana S. iz mjesta Kakmuž, kod Doboja, rekla je kako na putnom pravcu od Doboja do Tuzle nijedan pružni prelaz nije ozbiljno obezbijeđen.

"U to ubrajam petnaestak prelaza i ni na jednom ne postoji neki ozbiljniji vid zaštite, poput rampe, zvučne i svjetlosne signalizacije. Svjedok sam da u noćnim časovima teretni vozovi najčešće prolaze ovom prugom bez svjetlosnih i zvučnih upozorenja. Ne možete ih vidjeti, možete samo čuti njihov dolazak uz veliku dozu opreza i to jedino na način da zaustavite automobil i osluškujete", ispričala je Zvjezdana.

Ona napominje da ni brojne nesreće koje su se dešavale godinama unazad nisu bile dovoljno upozorenje nadležnima da riješe ovaj problem koji "život znači" i da se nađe način da se obezbijede bar najfrekventniji prelazi.

Ugašeni životi na prugama

2013. U Prijedoru na pružnom prelazu Raškovac poginuo je Boško Knežević (72), koji je golfom pokušao preći prugu. Tada je na njega naletio brzi voz.

2014. Na pružnom prelazu u mjestu Boljanić, kod Doboja, došlo je do sudara voza i autobusa. Stradala je jedna od putnica, a više njih je povrijeđeno.

2014. U mjestu Petrovo, kod Doboja stradao je mladić pri sudara voza i automobila.

2015. Stanoje Mićanović (51) iz Garevca, kod Modriče, poginuo je kada je u automobil kojim je upravljao udario teretni voz na pružnom prelazu kod tog grada.

2016. Na pružnom prelazu "trinaestica" u stravičnoj nesreći smrtno su stradale četiri osobe. Nesreća se dogodila kada je voz udario u automobil audi koji se nalazio na pruzi.

2016. Ljubomir Desić (32) iz Prnjavora poginuo je kada ga je u Gornjim vijačanima pregazio voz ŽRS.

2017. Četvoročlana porodica Đedovac stradala je u noći između subote i nedjelje, 12. marta, u sudaru automobila i voza na pružnom prelazu u dobojskom naselju Grabovica, MZ Stanovi.