BanjalukaLive

Thu04262018Srpsku za četiri godine napustilo 70.000 ljudi

putovanje yay3008


Alarmantno stanje u Srpskoj kada je riječ o migracijama, odnosno činjenica da je u posljednje četiri godine ovaj entitet napustilo čak 70.000 ljudi, pretežno mladih, radno sposobnih, natjeralo je predstavnike opozicije i vlasti da se slože i zajedno sjednu za sto kako bi zajedničkim djelovanjem pronašli neophodna rješenja.

Predstavnici Udruženja građana "Restart Srpska" inicirali su ideju o zajedničkom djelovanju, odnosno zatražili posebnu sjednicu NS RS na kojoj bi se raspravljalo o problemu odlaska građana u inostranstvo.

"Činjenica je da nam iz dana u dan odlaze radno sposobni ljudi, pa smo odlučili da pozovemo i predstavnike vlasti i opozicije i da održimo posebnu sjednicu, na kojoj ćemo pokušati da nađemo odgovore ali i modele kako da promijenimo to poražavajuće stanje. Zahtjev za održavanje posebne sjednice najvjerovatnije ćemo podnijeti danas ili sutra", rekao je predsjednik "Restart Srpske" Stefan Blagić.

On je istakao da će sjednica biti formalan početak pregovora i nada se da će se zajedničkim djelovanjem naći dugoročna rješenja, prenose "Večernje novosti".

"Vjerujem da ćemo se ozbiljno pozabaviti problematikom migracija ali i generalno lošom ekonomskom situacijom u RS, koja na kraju krajeva, i jeste uzrok intenzivnog odlaska radno aktivnog stanovništva", dodaje Blagić.

Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić mišljenja je da je posebna sednica ovog tijela, a u korist traženja modela za zaustavljanje loše demografske slike RS koristan prijedlog i da se nada konstruktivnoj razmjeni mišljenja.

"Održavanje sjednice ima smisla samo ukoliko budemo izbjegli političke razlike. Ovo je problem koji se mora studiozno rješavati uz analizu i konkretne poteze. Treba da se pozabavimo i time koji nam profili najčešće odlaze", rekao je Stevandić.

Srpsku sve češće napuštaju i zaposlena lica. Razlog su, prije svega, niske zarade i činjenica da mnogi, iako godinama rade, nisu prijavljeni.

Među onima koji su napustili RS je i Đorđe K. iz Banjaluke (32) koji je zbog mizernih primanja napustio posao u Hitnoj pomoći u Banjaluci i otišao u Njemačku.

"U Njemačkoj živim već godinu dana, radim kao medicinski tehničar i samo ću reći da od jedne plate supruga i ja izmirimo sve račune, a pošaljemo novac i roditeljima, i ostane nam za život. Za isti posao u Srpskoj jedva sam mogao da platim račune", rekao je on.

Foto: Ilustracija/YAYimages