BanjalukaLive

Mon05212018Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

mladic yt2211


Nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Hagu je izrečena doživotna kazna zatvora.

Mladić je osuđen po deset tačaka optužnice, dok je oslobođen po prvoj tački "Genocid u šest opština" (Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica).

Proglašen je krivim po drugoj tački optužnice "Genocid u Srebrenici", trećoj tački "Zločin i kršenje običaja ratovanja", četvrtoj tački "Istrebljenje – zločin protiv čovječnosti" i petoj tački "Ubistvo – zločin protiv čovječnosti".

Takođe je osuđen po šestoj tački optužnice "Ubistvo – kršenje običaja ratovanja", sedmoj tački "Deportacija – zločin protiv čovječnosti", osmoj tački "Prisilno premještanje – zločin protiv čovječnosti", devetoj tački "Terorisanje – kršenje običaja ratovanja".

Mladić je proglašen krivim i po desetoj tački optužnice "Napadi na civile – kršenje običaja ratovanja" i na kraju po jedanaestoj tački optužnice "Uzimanje talaca – kršenje običaja ratovanja".

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine.

Odbrana najavila žalbu

Pravni tim Ratka Mladića saopštio je da će uložiti žalbu na kaznu doživotnog zatvora koju je Haški tribunal danas izrekao bivšem komadantu Vojske Republike Srpske.

"Sigurno ćemo uložiti žalbu i žalba će biti uspješna", rekao je novinarima advokat Dragan Ivetić.

Reagovanja na presudu

U Republici Srpskoj kritikuju presudu Ratku Mladiću, kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok u Federaciji tu presudu pozdravljaju.

Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za srpski narod general Mladić istinski heroj i patriota i da presuda Haškog suda Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje.

Dodik je rekao da presuda generalu Mladiću nije presuda srpskom narodu, kao i da u Republici Srpskoj niko ne vjeruje da je Mladić kriv.

"Ovo nije presuda ni Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokušaj udara na slobodu čitavog jednog naroda", naglasio je Dodik.

Istakao je da je odnos Haškog suda prema Srbima nepravedan, da je struka u Hagu potpuno poražena i da je Hag onemogućio pomirenje u BiH.

Komentarišući presudu Ratku Mladiću, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se od Haškog suda, koji je tokom mandata pre presude Mladiću Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

U izjavi Feni rekao je da nikako ne treba odustati od podrške Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Haški tribunal nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu RS, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović smatra da će presuda Mladiću uzburkati strasti u BiH. Kaže da je očekivao drugačiju odluku, prenosi RTRS.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je presuda još jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti.

Dodao je da kazna koju je Haški tribunal izrekao neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona, prenosi portal Kliks.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko opisao je današnju hašku presudu na doživotnu kaznu kao izuzetno važan korak radi privođenja pravdi onih pojedinaca koji su odgovorni za užasne zločine i pozvao vlasti u BiH i građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njene politizacije.

Na presudu Mladiću reagovala je i predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, koja je istakla da je Ratko Mladić osuđen za gotovo identične stvari za koje i Karadžić, osim razlike u dužini kazne, i rekla da Udruženje ima pravo da "tuži Srbiju i Republiku Srpsku za sve ono u čemu su učestvovale".

Ambasada SAD u Sarajevu smatra današnju presudu važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su prouzrokovali strašne patnje.

Bivši komandant štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice Naser Orić, koga je Tribunal u Hagu oslobodio krivice za ratni zločin u Srebrenici i Bratuncu 1992. godine, nakon izrečene doživotne kazne Ratku Mladiću rekao je "da vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS koje je lično vodio u smrt.

Reagovanja u Srbiji i Hrvatskoj

Svi smo znali da će to da bude ishod, ne postoji nijedan čovjek odavde da to nije znao, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući presudu izrečenu Ratku Mladiću. Dodao je da nije slušao izricanje presude.

Za poštovanje svojih žrtava moraćemo sami da se pobrinemo, rekao je Vučić, a prenosi N1.

„Moj poziv građanima Srbije jeste da počnemo od danas da gledamo u budućnost, kako da čuvamo mir i stabilnost u regionu, kako će da nam žive djeca, kako ćemo da otvaramo više fabrika… I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja, stvaramo bolju Srbiju za nas“, rekao je Vučić.

„Srbija je poštovala sve žrtve drugih naroda, nisam siguran da je isti pijetet bio i prema srpskim žrtvama“, dodao je predsjednik Srbije.

Na pitanje kako to da niko nije odgovarao za zločine Ramuša Hardinaja, Ante Gotovine i Nasera Orića, rekao je da „naša suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici“. Na sramotu onima koji su takvu pravdu delili, naveo je, dodajući da postoje i živi dokazi za zločine nad Srbima.

„To ne smije da umanji niti treba da pravdamo zločine koje su počinili neki sa srpskim imenom i prezimenom“, dodao je on.

Govoreći o otimanju srpske zastave pred sudom, Vučić je rekao da je "za nas zastava svetinja, ali da nekada emocije natjeraju nekoga da pređe granice".

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti.

„Treba da gledamo u budućnost kako bismo konačno imali stabilnu državu“, rekla je Brnabićeva novinarima, prenose mediji.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da će presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću bardjelimično biti satisfakcija porodicama poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih i izrazila žaljenje što, kako je rekla, nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

"Znam da ne može vratiti izgubljene živote, hiljade ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugde u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je što nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge", rekla je hrvatska predsednica u izjavi novinarima u Rijeci.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena i izrazio žaljenje zbog toga što dio optužnice nisu bili i zločini počinjeni u Hrvatskoj.

"S obzirom na najteža krivična djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmet optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački poduhvat preduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", rekao je Plenković novinarima u Saboru.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnijelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u razlčitim periodima optužnice protiv njih su razvdojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić je u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Foto: YouTube/ScreenShot