BanjalukaLive

Sun05202018Pravilo EU: Meso starije od 12 mjeseci ide u BiH?

meso yay2112


Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je najnovije podatke o nesigurnim proizvodima koji su se našli na tržištu BiH u prošloj godini. Neki od njih povučeni su sa tržišta, neki su uništeni.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH tvrde kako rade punim kapacitetom, te kako im je potrebne veća pomoć građana koji će prijavljivati sumnjive proizvode.

Kako bi ilustrovao kvalitet proizvoda koji se prodaju na tržištu, direktor Agencije Aleksandar Golijanin, kaže:

"Kažu da u Evropskoj uniji važi pravilo da meso staro do šest mjeseci služi za upotrebu njihovom stanovništvu. Ono starosti od šest do dvanaest mjeseci ide u životinjsku upotrebu, a meso starije od dvanaest mjeseci ide na tržište BiH.", piše N1.

Da bi državljani BiH prestali koristiti rizične proizvode sumnjivog porijekla, potreban je novi zakon na državnom nivou, kažu u Agenciji. Prema postojećem, oni nemaju mogućnost kontrole proizvoda na graničnim prelazima. Provjere smiju da vrše tek nakon što potencijalno rizični proizvodi dospiju na police trgovina.

Kada su poredi novi spisak nesigurnih proizvoda, riječ je o neprehrabrenim proizvodima, a među njima su igračka Tiny Love, plastična okrugla ljuljačka za decu, električne kvarcne grejalice marki AWT, Luxel i Tristar, zaštitna obuća Rockrooster Bullet te mišići za plivanje marke Intex najnoviji su članovi liste rizičnih proizvoda Agencije za nazor nad tržištem BiH, piše N1.

Od svih proizvoda koji su u protekloj godini označeni rizičnim, najveći broj su igračke koje sadrže opasne hemijske materije. Zatim, tu je električna oprema koja sa sobom nosi rizik od strujnog udara i požara, ali i nekoliko modela merdevina koje donose rizik od fizičkih povreda.

"Igračke koje smo radili imaju veoma visok procenat ftalata. To je hemijska supstanca sa odloženim dejstvom, koja jako negativno utiče na reproduktivno zdravlje djece. Njihov negativni efekat ne može se uočiti odmah. U pitanju je sterilitet. Umanjuje se reproduktivna sposobnost", objasnio je Aleksandar Golijanin, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

U prošloj godini, na tržištu Bosne i Hercegovine pronađeno je 58 modela nesigurnih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.

Među njima, pored dominantnih igračaka i električne opreme, našli su se proizvodi za decu poput bicikala, zatim sportska i lična zaštitna oprema, te u malom procentu oprema za telefone.

Ogromna većina rizičnih proizvoda, njih gotovo 80 odsto dolazi iz Kine. Slijede oni porijeklom iz Turske, Poljske, Nemačke te domaći proizvodi. Za 5 odsto pronađenih rizičnih proizvoda ne zna se odakle potiču.

"Kada uporedimo Bosnu i Hercegovinu sa Evropskom Unijom, možemo reći da je nivo rizičnih proizvoda na istom nivou. To otprilike znači da 79 do 80 odsto identifikovanih rizičnih proizvoda potiče iz Kine, što je slučaj i u Evropskoj uniji", otkrio je Samir Bekto iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Foto: Ilustracija/YAYImages