BanjalukaLive

Thu04262018Poljoprivrednici odustali od protesta

 

protesti catrnja2803youtube

Ideja o novim protestima poljoprivrednika pala je u vodu. U Savezu udruženja poljoprivrednika jednoglasno su odlučili da traktore parkiraju na neodređeno. Petnaest miliona maraka za prošlogodišnje podsticaje i obećanje premijerke da će do kraja mjeseca biti isplaćeno još toliko, bilo je dovoljno da za sada zaborave preostalih osam zahtjeva sa protesta u Čatrnji.

“Činjenica je da su svi pregovori pomalo kalkulišući. Mi moramo održati naš jasan kurs u svemu tome i mi ćemo sigurno istrajati u našim zahtjevima. Mada, mi u Savezu više preferiramo, ajde da kažemo, diplomatske metode”, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković, prenosi "ATV".

Diplomatijom se, samo petnaestak kilometara dalje, bavio i prvi mljekar Srpske. Vladimir Usorac u Podgradcima je uvjeravao svoje članove da treba da postupe isto kao i kolege u Gradišci. Najviše komešanja bilo je među semberskim mljekarima. Ipak, na kraju su donijeli istu odluku. O ostalim zahtjevima, uključujući I novi Pravilnik o podsticajima koji je bio dio prve stavke u protestnim zahtjevima, pregovaraće, kaže Usorac, kad bude objavljen.

“Ako smo mi većina, velika većina, Savez udruženja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara, činimo sigurno preko 80 posto proizvođača i više. 90 posto poljoprivrednih proizvođača usaglasili to, onda ne vidimo razlog zašto Ministarstvo to ne bi prihvatilo”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac.

Nešto od te većine baš danas je otpalo. Iz Saveza je istupilo oko 120 povtlara, jer njihovih interesa, kako kažu, nema nigdje.

“Mi zato ne možemo da podržimo takav rad i zato ćemo pokušati sami da vidimo da li možda možemo bolje nešto uraditi”, rekao je predsjednik Udruženja povrtlara RS Brane Mastilo.

Poljoprivrednici Vladi poručuju da, i bez novih protesta, ne odustaju od svojih zahtjeva. Za povećanje agrarnog budžeta, jednake subvencije kao u Federaciji, plavi dizel, I kvartalne isplate subvencija, boriće se na druge načine. Po ovom posljednjem zahjevu, do kraja aprila traže da im na račune legne desetak miliona maraka.
(Foto: Yayimages)