BanjalukaLive

Thu04262018Odbijen zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije

msp youtube0903

Međunarodni sud pravde u Hagu u startu je sasjekao pokušaj bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude protiv Srbije za genocid, odbacivši zahtjev koji je 23. februara podnio "agent BiH" Sakib Softić.

Baš kao što su sve vrijeme tvrdili predstavnici Srba u BiH, i sud je ustanovio da zahtjev nisu podnijele nadležne institucije i da Softić praktično nema legitimitet.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je za njega odluka MSP - očekivana.

"Sud neće razmatrati ovaj slučaj jer, kako su obrazložili, nijedan relevantni organ BiH o ovom nije donio odluku. Na ovo sam nedjeljama upozoravao, a nažalost jedan dio ljudi nije hteo to da čuje. Ovakva odluka MSP ozbiljno je podržala dejtonsku BiH i niko više u ime BiH osim njenih institucija ne može da donosi odluke", rekao je Ivanić, prenose "Novosti".

Ivanić je istakao da je odluka iz Haga pokazala da više neće moći da se vaninstitucionalno djeluje, da više niko nema pravo da koristi ime BiH u korist samo jednog naroda i daje sada potrebno dati odgovor na paralelizam u institucijama BiH.

Inače, predstavnik MSP Filip Kuvrer napisao je u dopisu poslatom BiH da je sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva koja su iznijeli u svojim pismima.

"Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje da nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, u pogledu zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007. godine. Stoga, ne može se ništa preduzeti u vezi sa dokumentom pod nazivom "Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007.", napisao je Kuvrer.

Prema mišljenju ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, odbijanjem zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije poslata je poruka da BiH može da funkcioniše samo zajednički i dogovorom. On je rekao i da je pismo koje je poslao u Hag, a koje je Izetbegović u prvi mah stopirao, ipak uzeto u razmatranje prilikom odluke suda:

"I to je dokaz da se ne mogu jednim pozivom privatizovati institucije BiH. Zbog svega toga ambasadorka BiH u Holandiji saslušana je u Sarajevu. Takođe, istražujemo i ko je otvorio pismo naslovljeno na Mladena Ivanića koje je stiglo iz Haga".

"Samo sam podržao Softića"

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je on nije pokrenuo tužbu već je samo pružio podršku agentu Sakibu Softiću.

"Nisam ja pokrenuo tužbu, samo sam pružio podršku agentu Sakibu Softiću i smatram da to ne treba biti razlog za krizu", izjavio je Izetbegović sinoć za BHRT.

Izetbegović kaže da je bio svjestan da bi eventualan zahtjev za reviziju presude mogao izazvati krizu, ali "da su istina i pravda iznad svega."

"Potreban je kraći period da se smire strasti. Razumijem svoje kolege sa srpske strane, samo je rekacija pretjerana. Nema razloga da se država vodi u krizu samo što nisam postupio kako su oni očekivali od mene tj. zaustavio reviziju,'' kaže Izetbegović.

Govoreći o napuštanju sjednice Predsjedništva BiH, Izetbegović je naglasio da nije bio spreman da glasa u vezi povlačenja agenta Softića.

"Ivanić je postavio pitanje koje se ne može postaviti: 'Da li BiH pokreće reviziju?' Revizija je ranije pokrenuta. Ne može se nešto pokrenuti ponovo, a što je već pokrenuto", objasnio je Izetbegović svoj potez.

Izetbegović je priznao da je bio svjestan da zahtjev za reviziju može izazvati krizu u BiH, ali postoje, kako je kazao, preče stvari.

"Naravno da smo svi bili svjesni da ovo može izavati krizu, ali zbog toga nismo smjeli odustati da dođemo do istine i pravde. Niko se sa ovako ozbiljnim stvarima ne poigrava kakao bi dobio političke poene. Jako je rizično na takvim stvarima kupiti poene ili destabilizovati odnose kroz reviziju. Jako smo se potrudili, moja stranka i ja, učinili smo ogroman napor da se izvrši stabilizacija BiH, ali imaju stvari koje su prioritet, a to su pravda i istina", poručio je Izetbegović.


NDP podnosi prijavu protiv Izetbegovića i Softića

NDP će u ponedjeljak Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića "zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlašćenja."

Predsjednik NDP-a, Dragan Čavić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pokazala da ne postoji nikakav pravni osnov za ulazak u ovu "avanturu", koju je pokrenuo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a u realizaciji Sakiba Softića.

"Pokazalo se da smo u pravu svi mi koji smo tvrdili da je ovo ustavno-pravno neutemeljeno. Dobra je stvar što je Međunarodni sud pravde odgovorio relativno brzo na uloženu apelaciju i proglasio je nelegalnom i nelegitimnom, jer nije upućena od legalne institucije", rekao je Čavić Srni, prenose banjalučki mediji.

On je najavio da će NDP u ponedjeljak, 13. marta, Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlašćenja.

"Advokati su nekoliko dana pripremali kompletnu tužbu i ostalo je samo da se utvrdi ko će biti potpisnici, a ona će u ponedjeljak biti u Tužilaštvu BiH", rekao je Čavić.

On je istakao da će prijava biti predata bez obzira na ovu odluku Međunarodnog suda pravde, jer, kako kaže, svi koji su "sve ovo doveli do usijanja i uzurpirali ustavno-zakonske nadležnosti Predsjedništva BiH treba da odgovaraju za to pred domaćim sudovima".

Čavić je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH jednako brzo i efikasno djelovati, kao što je bilo i u slučaju proslave Dana Republike i referenduma koji je u vezi s tim održan, kao i u slučaju angažovanja vojne jedinice Oružanih snaga BiH tokom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Foto: YouTube/ScreenShot