BanjalukaLive

Mon05212018Obilježeno 20 godina od velikog stradanja Srba

svijece_pomen

U Srebrenici je danas obilježeno 20 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u selima Zalazje, Sase i Biljača na Petrovdan 1992.

Služenjem parastosa kod spomenika nastradalim u dva posljednja rata na Zalazju kod Srebrenice, prisluživanjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i polaganjem cvijeća danas je obilježeno 20 godina od velikog srpskog stradanja u opštini Srebrenica.

Prethodno su članovi porodica poginulih, saborci, boračka i opštinska delegacija, sastavljena od srpskih predstavnika vlasti, položile cvijeće i prislužile svijeće za pokoj duša poginulih na Vojničkom groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj nastradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

U crkvu u Srebrenici oko 12.00 časova dovezeni su posmrtni ostaci 10 ekshumiranih i identifikovanih Srba, zarobljenih prije 20 godina u borbama "prsa u prsa" na Zalazju.

Opijelo za te srpske mučenike danas će u 16.00 časova služiti episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, a potom će posmrtni ostaci biti sahranjeni na Vojničkom groblju u Bratuncu, na porodičnom groblju na Zalazju, dok će skeleti dvoje ubijenih biti prevezeni i sahranjeno u Srbiji, gdje im žive porodice.

I dalje se traga za još 12 Srba, koji su nestali toga kobnog dana.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH jer nikoga nisu procesuirali za brojne masakre i zločine koje su srebreničke muslimanske snage počinile nad Srbima u posljednjem ratu. Ubili su oko 1.500 srpskih civila i vojnika, od kojih su više od polovine masakrirali.

Na Zalazju je i ove godine ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Sekretar opštinske Boračke organizacije Miloš Milovanović kaže da pravda mora biti dostižna.

Bez pravde i istine o karakteru rata nema i ne može biti pomirenja i suživota na ovim prostorima, istakao je Milovanović.

Pravosudnim organima u BiH Milovanović je poručio da počnu procesuirati zločine počinjene nad Srbima ukoliko misle da opravdaju svoje postojanje i spriječe njihovo ukidanje i gubljenje radnih mjesta.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini započeto na Đurđevdan, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, na današnji dan 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Za taj, kao ni za sve druge zločine počinjene nad Srbima u ovom kraju, još niko nije odgovarao.

Parastosom na Zalazju završen je šestodnevni memorijalni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji su, povodom 20 godina nezaborava na petrovdansko stradanje srebreničkih Srba, organizovali Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Crkvena opština Srebrenica.

U Tužilaštvu BiH Srni je danas rečeno da je otvorena istraga protiv više lica, osumnjičenih za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Srebrenici i okolini.

(MONDO, Srna)