BanjalukaLive

Sun05202018NSRS: Opoziciji zabranjen ulaz (Video)

skupstina bllive1306


U maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je 21. redovna sjednica. Poslanicima opozicije, koji su namjeravali da prisustvuju sjednici, skupštinsko obezbjeđenje i policija nisu dozvoli da uđu u skupštinsku salu.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je da je propalo nasilje i da mu je "drago što su mnogi razočarani zbog toga", prenose mediji u RS.

"Oni koji hoće da rade imaju uslove za to. Oni koji neće, nisu uspjeli da izazovu incident", rekao Stevanić.

On je poručio da je u skladu sa poslovnikom da se sjednica održi u maloj sali, te da se može održati bilo gdje ukoliko tako odluči rukovodstvo.

Na pitanja novinara da prokomentariše barikade postavljene da onemoguće ulazak opozicije u malu salu, kazao je da to treba pitati one koji su izazvali ovakvo stanje.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je novinarima da se "na ovaj način krši Ustav i zakoni Republike Srpske".

On je ocijenio "skandaloznim što u salu ne može ući ni potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić-Jovičević".Lideri opozicije u Republici Srpskoj - Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić tvrde da je u Narodnoj skupštini prestala demokratija te traže smjenu predsjednika i generalnog sekretara parlamenta.

"Nastavljeno je kršenje Poslovnika Narodne skupštine i zakona", rekao je Govedarica, nakon što je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena u maloj sali zgrade parlamenta, ali poslanicima opozicije policija i skupštinsko osiguranje nisu dozvolili da prisustvuju zasjedanju.

Govedarica tvrdi da predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nije mogao svim opoziconarima, kolektivno, izreći mjeru zabrane, već samo pojedinačno, što nije urađeno, ali im je zabranjeno prisustvo sjednicama parlamenta.

"Ovo je bezakonje. Ne možemo više ovako da radimo i to mora da zna 'Veliki Baja' (Milorad Dodik). Nažalost, zloupotrijebili su i MUP Republike Srpske i svi su 'videoigrica' u rukama Dodika", rekao je Govedarica.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je sve ovo urađeno da bi vlast izbjegla raspravu o revizorskom izvještaju o stanju budžeta u prošloj godini.

Tvrdi da je nakon današnje zabrane opoziciji da prisustvuju sjednici parlamenta prkršen zakon.

"Ovo je potpuna anarhija i totalni mrak. Zasjedanje u maloj sali je protivzakonito, a vlast zloupotrebljava sve pravne norme", rekao je Borenović.

Razlog da se opoziciji ne dozvoli prisustvo zasjedanju je, kako je obrazložio generalni sektretar Marko Aćić, to što je opoziciji izvršena mjera udaljavanja sa sjednice, jer su blokirali rad parlamenta Republike Srpske u velikoj sali.

Kolegijum NS RS odbio je danas da na dnevni red vrati Konsolidovani revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS za 2016. godinu, nakon čega su opozicioni polanici onemogućili nastavak sjednice u skupštinskoj sali.

Predstavnici opozicije najavili su da neće odustati od fizičke blokade parlamenta, dok vladajuća većina "ne prestane sa terorom u parlamentu", ne poštujući poslovnik o radu parlamenta, zakone i Ustav.

Razlog za nezadovoljstvo opozicije je povlačenje s dnevnog reda izveštaja Glavne službe za reviziju u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota je poslije objavljivanja izveštaja podnio ostavku na tu funkciju nakon što je to od njega zatražio predsjednik RS Milorad Dodik, obrazlažući ostavku "ličnim, moralnim i profesionalnim potezom".

Opozicija zahtjeva i da ministri odgovore na sva do sada postavljena poslanička pitanja na koja nisu dobili odgovor.

Osim toga opozicija traži da se u Službenom glasniku objavi odluka parlamenta RS iz jula 2015. godine o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH.

Foto: BLLIVE