BanjalukaLive

Thu05242018NSRS: Kvorum smanjen na 28 poslanika

skupstina NSRS1110

Narodna skupština RS usvojila je da će ubuduće kvorum neophodan za rad ovog parlamenta biti 28 poslanika, umjesto dosadašnjih 42 poslanika.

Glasovima većine u parlamentu RS tako je potvrđeno da je dovoljno da tokom rasprave u skupštinskim klupama bude samo trećina od ukupno 83 poslanika, dok je do sada u skupštinskoj sali morala da bude natpolovična većina.

Tokom rasprave o ovakvom prijedlogu, nedolazak neće uticati na plate poslanika, te će one, u slučaju profesionalnih poslanika, ostati oko 2.550 KM.

Opozicija je oštro kritikovala smanjenje kvoruma, uz ocjenu da je to ponižavajuće prema glasačkom tijelu, koje bira poslanike, a koji onda ne dolaze na sjednice za koje su plaćeni i to još „ozakone“, piše Mondo.ba.

Sa druge strane, pozicija u RS smatra da su do sada samo oni poštovali obavezu dolazaka na sjednice, te „sjedili i održavali kvorum“.

Usvojen je i Nacrt Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u NSRS.

Narodna skupština RS nije usvojila Deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač bio poslanik Vukota Govedarica (SDS).

Još tokom rasprave o ovoj tački, iz SNSD-a i DNS-a su naglasili da je neće podržati.

Predsjednik RS i lidera SNSD-a Milorad Dodik deklaraciju je nazvao „podmetnutim kukavičijim jajetom“, čiji je tekst loš, a slično mišljenje je iznijela i premijerka RS Željka Cvijanović koja je kazala da ovaj dokument „ulazi u sferu demagogije“.

Foto: NSRS