BanjalukaLive

Wed04252018Nakon usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS oglasio se NATO

nato yay2607

Nakon što je Narodna skupšina Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS iz NATO štaba saopštili su kako nikoga ne tjeraju da im se pridruži te da nastavljaju saradnju sa institucijama BiH.

- Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država - rekli su iz NATO štaba u Sarajevu.

Ističu da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkad je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir, piše Klix.ba.

- Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija - zaključili su iz NATO štaba u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je u razgovoru za Klix.ba da je, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopšteno je da usvojena rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte te da će biti osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, ali da ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić poručio je da je Rezolucija NSRS mnogo opasnija nego što se na prvi pogled čini te da ona predstavlja dokaz kako predsjednik RS Milorad Dodik sprovodi politiku koja mu se diktira iz vana.

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnostiFoto: YAYimages