BanjalukaLive

Fri04272018Na putovanja potrošili 1,79 miliona KM

institucije0607

Među sedamdesetak institucija BiH, Ministarstvo inostranih poslova (MIP) već godina zauzima poziciju rekordera po trošenju i raskošnosti na račun poreskih obveznika.

Revizorska zapažanja potvrđuju da se u ovom ministarstvu i u 2011. godini nemilice trošilo, prvenstveno, na telefoniranje, putovanja širom svijeta, te na reprezentaciju bez opravdanog, odnosno konkretnog povoda.

Na putovanja potrošeno je 1,79 miliona konvertibilnih maraka (KM), troškovi službenih mobilnih telefona (ukupno ih je korišćeno 68 od kojih je sedam brojeva bilo u posjedu sada već bivšeg šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja) prevazilaze milion i po KM, dok je za troškove reprezentacije, uglavnom „unutrašnje" kako to revizori kažu, izdvojeno više od 750.000 KM, piše "Politika".

Na upozorenja međunarodne zajednice da BiH ima viška zaposlenih u administraciji i da se to mora smanjiti, Alkalaj je odgovorio tako što je za obavljanje poslova iz opisa sistematizovanih radnih mjesta angažovao pojedince van MIP-a, i to za velike pare. Tako je 57 ugovora o djelu ovu instituciju u prošloj godini koštalo oko 215.000 KM.

Uporedo u MIP-u je ministrovom voljom jednom broju zaposlenih redovno isplaćivana novčana stimulacija. U revizorskom izvještaju stoji da je među „povlašćenima" bilo 40 zaposlenih koji su u 2011. godini, na ime stimulacije, iz budžeta uzeli ukupno više od 48.000 KM.

O kontinuiranom prevelikom trošenju u MIP-u govori i činjenica da su revizori u izvještaju za pretprošlu godinu dali čak 17 preporuka od kojih je, potvrdio je „Politici" glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego, ispoštovano samo tri.

Sven Alkalaj, kao najodgovorniji za trošenje javnog novca i ignorisanje mišljenja revizora trenutno je na poziciji izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu i na tom radnom mjestu, kako se spekuliše, mjesečno zarađuje 15.000 evra.

(BLLIVE)