BanjalukaLive

Fri04272018"Moguće poništiti presude Srbima ako se dokaže ratna uloga sudija"

savcic yt2010


Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da se može očekivati da budu poništene presude Srbima osuđenim pred Sudom BiH za ratne zločine i naloženo novo suđenje, ako se dokaže da se neke sudije ili tužioci dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela u proteklom ratu.

- Ako bi se ovo dokazalo, onda bi se ispostavilo da je riječ o neobjektivnim, pristrasnim sudijama Suda BiH koji ne mogu donijeti pravednu presudu - smatra Savčić, prenosi Srna.

On je rekao da BORS pozdravlja otvoreno pismo porodica Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine u kojem su od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milana Tegeltije zatražile da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave.

- Ako postoji sumnja u nečasnu ulogu pojedinih sudija i tužilaca ili u ulogu koja se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, svakako postoji potreba da se to istraži - istakao je Savčić.

Savčić ocjenjuje da je u najmanju ruku sumnjiv kredibilitet pojedinih sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, što se mora raščistiti u interesu pravde i dostojnosti obavljanja pravosudne funkcije i pravednog suđenja.

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine zatražile su od predsjednika VSTS BiH Milana Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave, da bi se obezbijedilo objektivno i nepristrasno pravosuđe, što i jeste zadatak VSTS.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je nedavno VSTS BiH informaciju sa imenima devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, a koji i danas obavljaju funkcije u pravosudnom sistemu BiH.

Foto: YouTube/ScreenShot