BanjalukaLive

Mon05212018Kasni izrada pasoša

pasos yay2606Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) oglasila se povodom kašnjenja prilikom izrade novih pasoša za državljane BiH, te navode da dobavljači vrše izradu pasoša smanjenim kapacitetom.

U prethodnom periodu zaključen je ugovor na period od jedne godine sa dobavljačem pasoških knjižica čim je osiguran kontinuitet u izdavanju putnih isprava za građane BiH, naveli su iz ove agencije.

"Trenutni dobavljač vrši izradu pasoških knjižica u smanjenom kapacitetu, a zbog nedostatka repromaterijala čija se isporuka očekuje u narednom periodu od mjesec dana", stoji u saopštenju.

Zbog navedenih tehničkih razloga, te smanjenog kapaciteta izrade pasoških knjižica, IDDEEA nije u mogućnosti da u punom kapacitetu vrši personalizaciju i isporuku pasoša na lokacije nadležnih organa.

"S tim u vezi, IDDEEA u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima čini sve da u ovom periodu odgovori na zahtjeve za izdavanje pasoša u što kraćem roku, te informišemo da nema nikakve bojazni da će građani ostati bez putnih isprava", navode iz Agencije, prenosi Blic.

Takođe, kažu da navedeni tehnički problem kod dobavljača u fazi rješavanja, te da imaju čvrsta uvjeravanja dobavljača da će se problem nedostatka repromaterijala rešiti u što kraćem roku, čime će se normalizovati cjelokupan proces izdavanja pasoša.

"Molimo građane za razumijevanje, a da ukoliko se radi o tzv. hitnim slučajevima (liječenje u inostranstvu, bolest i smrt člana uže porodice) građani pokreću postupak izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog, u kojem slučaju će se putne isprave izdavati bez dugotrajne procedure. Cijena i naknada za izdavanje ovih putnih isprava ista je kao cijena putne isprave izdate u redovnom postupku", poručuju iz IDDEEA.

Foto: Youtube/ScreenShot