BanjalukaLive

Fri04272018Izvještaj o radu Tužilaštva posvađao poslanike

skupstina NSRS 1807

Zbog političkog uticaja na pravosuđe ne rješavaju se krupne afere, a sve ih zataškava Tužilašvo. To je ocjena opozicije koja je tražila da Parlament prvi put razmatra godišnji izvještaj o radu Republičkog tužilaštva.

Redom su brojali kriminalne afere i optuživali tužioce da ih zataškavaju pod uticajem vlasti.

“Ne pritiska me Vlada nego opozicija”, branio se zamjenik glavnog tužioca Mahmuta Švrake. Miodrag Bajić tvrdi da su nezavisni u radu i da ga nikad niko iz politike nije nazvao da obustavi istragu.

“Sva ova rasprava i svo ovo vođenje istraga, mimo mjesta gdje ono treba da se vodi, upravo su jedna vrsta pritisaka koja ne doprinosi ničemu osim stvaranja određenih afera koje ustvari možda i ne postoje. Tamo gdje treba pružiti dokaze uglavnom se mnogo priča”, navodi Miodrag Bajić, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva RS, prenosi ATV.

“Jasno je nama da Tužilaštvo ima jednu značajnu vrstu pritiska koja dolazi spolja.I zbog toga nema rezultata. To je jasno, a za tako nešto treba da se pobrine politički ambijent”, kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

“Ambijent pravimo izmjenama brojnih zakona”, pravdao se ministar pravde.

Anton Kasipović upozoravao je da Skupština nije ta koja treba da sudi, ali je danas više ličila na sudnicu. Poslanici su se međusobno optuživali za kriminal, a na kraju je SNSD-ov Drago Kalibić imao i konkretne prijedloge, da se svaka partija obračuna sa svojima.

“Nama je predsjednik Dodik jednom obećao da će se obračunati sa bitangama u našim redovima. Ćutim i čekam i njega, pa taman počeo od mene. Ali da li je moguće da u SDS-u za 20 godina niko nije sankcionisan”,upitao je Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

A SDS-ovci su brojali afere jednu za drugom. Propale banke, Poljoprivrednu školu, Birač Zvornik i Unis Derventa kao i PDP-ovih 150 afera. Govorilo se o stotinama ukradenih miliona i desetinama naručenih političkih ubistava. Vladajući su pominjali slučaj Riste Jugovića, a opozcija Milana Vukelića.

“Ko god proba da se umiješa ili istraži bilo koju aferu ove vrste dobije po ušima.Gospodo draga stidite se, svi vi koji ste pokrali građane RS”, poruka je Igora Ostojića, poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

“Jeste li gledali na ovu stranu da se mi stidimo zbog takvih insinuacija koje ste iznijeli? Jeste li rekli nama da se mi stidimo što vam je neko postavio taj spisak koji čitate i vodite tu vrstu političke priče? Je li treba, Ostojiću, mi da se stidimo zato sto je u Bijeljini takvo stanje kakvo jeste?”, pitao je Igor Žunić, poslanik SNSD-a u narodnoj skupštini RS.

Na kraju Skupština nije usvajala izvještaj, nego ga je samo primila k znanju. Iz Tužilaštva su opoziciju pozvali da za sve što pričaju o privrednom kriminalu ponude dokaze, jer se manje od deset odsto ukupnih prijava koje su zaprimili odnose na tu vrstu kriminala. Riješili su, kažu, više od 70 odsto slučajeva podigli oko 4. 000 optužnica i obustavili oko 2300 istraga zbog nedostatka dokaza.

Izvor: ATV, Foto; NSRS