BanjalukaLive

Fri05252018I Treći puk u svečanom stroju?

postrojavanje yt2212


Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić pozvao je predsjednika Republike Milorada Dodika da promijeni svoju odluku i omogući učešće srpskih vojnika u Oružanim snagama BiH na proslavi 9. januara - Dana Republike u Banjaluci. Dodik je odgovorio Ivaniću da su pripadnici Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka OSBiH dobrodošli na obilježavanje te proslave i da niko nema problem sa tim da oni učestvuju.

- Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika Srpske da i pripadnicima Trećeg Republika Srpska puka, jedinog puka koji nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući da, kao i svi drugi, učestvuju na obilježavanju 9. januara - izjavio je Ivanić.

On je ocijenio da bi to bilo "pitanje jedinstva i sadržaja" i istakao da njemu ne smeta da postoji svečani vod Policije RS i da smotru vrši predsjednik Republike, ali da treba omogućiti i učešće Trećeg Republika Srpska puka.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da ni on, niti bilo ko iz Republike Srpske, neće da moli ikoga u Sarajevu da se omogući njihov dolazak i učešće na obilježavanje Dana Republike, prenose "Novosti".

- Neprihvatljivo je da Treći pešadijski puk bude u nekom ćošku kao prošle godine, nevidljiv i postrojen u čast pojedinca, a ne u ime Republike Srpske - rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska slavi 9. januar i ne inati se bilo kome, pa ni međunarodnoj zajednici niti političkom Sarajevu, te da stoga svoju proslavu želi da organizuje na način adekvatan prazniku koji proslavlja i sa ljudima čije prisustvo neće i ne može biti osporavano.

- Mi želimo počasni vod Policije Srpske postrojen u ime i u čast Republike Srpske, sa simbolima Republike Srpske, i mi ga imamo. To nije vod u slavu i čast Milorada Dodika ili Mladena Ivanića, i tu se nas dvojica izgleda razlikujemo - istakao je predsjednik Srpske.

Mladen Ivanić je izjavi povodom učešća Trećeg RS puka da "tim čestitim ljudima koji vole Republiku Srpsku treba dati pravo i tu mogućnost, i to baš u inat svim zahtjevima da se to ne desi".

On smatra da trenutnom odlukom predsjednik RS "izlazi u susret svima ovima koji su ovo tražili, bošnjačkoj politici i jednom dijelu međunarodnih institucija koji to nisu htjeli".

Ivanić je podsjetio na prošlogodišnju, kako je rekao, veliku bitku o učešću srpskih vojnika na proslavi 9. januara u kojoj je Srpska pobijedila.

- Bilo je pokušaja da se sve ospori, da se ne dozvoli, bilo je napada, optužnica, i sam sam davao izjave tužilaštvu povodom 9. januara, bilo je napada na oficire. Sve smo izdržali i pobijedili i pripadnici Trećeg RS puka su bili prisutni na obilježavanju 9. januara - istakao je Ivanić.

On je izrazio nadu da će predsjednik Republike promeniti trenutni pristup ovom pitanju.

- Ja sam shvatio da oni nisu dobrodošli, a mislim da treba da budu i u ime jedinstva pozivam predsjednika da to omogući i ovim ljudima, a ja garantujem da ćemo u institucijama naći načina kako da obezbijedimo učešće pripadnika Trećeg RS puka na proslavi Dana Republike - rekao je Ivanić.

Foto: Youtube/ScreenShot