BanjalukaLive

Fri04272018Glasanje će biti u nedjelju i u BiH

glasanje yay2106

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević potvrdio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da je sve spremno za glasanje državljama Srbije koji žive u Bosni i Hercegovini za srpske predsjedničke izbore koji će se održati, u nedjelju 2. aprila.

"Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni. Mi smo uredili biračke spiskove, obavijestili ljude koji trebaju da dođu na glasanje, naravno njihovo je diskreciono pravo da dođu ili ne dođu. Imamo biračka mesta u Banjaluci i Sarajevu. Prema tome, očekujemo da na tim izborima u skladu sa našim biračkim spiskovima dođe bar 70 posto ljudi", rekao je Vukićević, prenosi RTV BN.

Kada je u pitanju broj birača koji u BiH imaju pravo glasati za srbijanske predsjedničke izbore, to je oko 1.000 osoba.

"Precizan podatak ne mogu da dam kažem kada je u pitanju Banjaluka. Oni imaju više nego u Sarajevu, a u Sarajevu su registrovana 154 birača. A, u Banjaluci ih je negdje između 700 i 800", istakao je Vukićević.

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici dalo je saglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine 2. aprila, povodom predsjedničkih izbora u Republici Srbiji. Glasanje će biti obavljeno u terminu od 7 do 20 sati u prostorijama ambasade Republike Srbije u Sarajevu i generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci.

"Mi smo zahvalni da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku. To je u skladu sa našim dogovorom i mi imamo praksu recipročnog davanja saglasnosti. Kada su izbori u BiH mi dajemo mogućnost da građani BiH izađu na izbore u Srbiji i obrnuto", kaže Vukićević.

Dato je odobrenje i za glasanje generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru, ali ga tamo neće biti.

"Tražili smo dole glasanje, međutim, po našim kriterijima broj ljudi koji bi izašli na izbore u Mostaru nije toliki da bi moglo da se otvori biračko mesto. Zato su ljude iz Mostara i oni koji bi hteli da glasaju u Mostaru preusmerili na Sarajevo, i ako budu hteli da dođu ovde dobro su došli", poručio je Vukićević.

Nakon predsjedničkih izbora, ambasador Srbije u BiH očekuje još bolje odnose dvije države.

Foto: Ilustracija/YAYimages