BanjalukaLive

Thu02222018Dodik za suspendovanje referenduma, šta kaže opozicija

dodik youtube0110 1


Ukoliko u "Službenom glasniku RS" bude objavljena odluka o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, vladajuća većina će sazvati sjednicu Narodne skupštine (NS) RS i suspendovati njegovo sprovođenje, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je dodao da se igra jedna teška, strateška i sofisticirana igra, u kojoj narod mora da osvoji referendum kao svoje trajno vlasništvo.

"Veoma smo svjesni konteksta, odluka nije objavljivana zato što se smatralo da bi time RS od strane razdraženih predstavnika međunarodne zajednice imala značajne probleme", rekao je Dodik nakon sastanka sa delegacijom koju je predvodio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Dodao je da je ipak uvjeren da će narod jednog dana morati da glasa na referedumu o Sudu i Tužilaštvu, jer su te institucije, kako je naglasio, otete narodu, iako, kako je istakao, oni koji su tražili da se objavi referendum za njega na Skupštini nisu glasali, a da su to uradili s ciljem da se izazove nestabilnost.

"U politici uvijek postoji nešto što postane jasno kad prođe značajno vrijeme", naglasio je Dodik, pišu "Nezavisne novine".

Dragan Čavić, lider NDPa, rekao je banjalučkom listu da neće odustati od toga da protiv odgovornih koji su spriječili objavljivanje odluka o referendumu podnese krivičnu prijavu.

Kako kaže, prethodnih dana dobio je sve informacije i potvrde iz NS i Ustavnog suda RS da su odluku o referendumu poslali na objavljivanje u "Službeni glasnik" još 2015.

"Dodikova izjava potvrđuje da su oni vršili politički uticaj na 'Službeni glasnik' i da je neko kriminalnim pritiskom sprečavao da pune dvije godine ne bude objavljena odluka", rekao je Čavić, dodajući da je objavljivanje odluke o referendumu spriječeno pod pritiskom i zbog prijetnji stranaca. On kaže da je siguran da će u narednih 15 dana odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH biti objavljena u "Službenom glasniku".

"Biće zanimljivo obrazloženje za povlačenje odluke i da vidimo te junačine koje su srbovale i budile lažnu nadu kod napaćenih ljudi koji su bili osuđeni pred tim institucijama", rekao je Čavić.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je "Nezavisnim" da je Dodikova odluka potvrda "prevarantske politike kojom je 2015. obmanuo javnost", te da Dodik samo pokušava da pravi otklon od sopstvene prevare.

"Mi smo kao opozicija izašli s određenim zahtjevima, u kojima smo tražili da objavi odluku u 'Službenom glasniku'. Dodik je pokazao politički kukavičluk i mislim da smo ga u potpunosti razobličili", rekao je on.

Branislav Borenović, predsjednik PDPa, nam je rekao da je ovaj potez blamaža za one koji su to organizovali i hazarderstvo koje je koštalo RS.

"Njegovo hazarderstvo je pokazalo njegovu neodgovornost i najbolje bi bilo da on suspenduje sam sebe i spasi RS", rekao je Borenović za "Nezavisne". Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, rekao je da je bilo očigledno da po ovom pitanju nije bilo konsenzusa između srpskih partija.

"Ukoliko postoji sadašnja veoma jasna podjela i opasnost da se referendum ne bi moga provesti i ukoliko bi to naštetilo institutu referenduma, onda treba izabrati rješenje koje RS neće u budućnosti oduzeti mogućnost da sprovede neki drugi referendum", rekao je Stevandić.

Odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o tome da li podržavaju zakone koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice, a posebno zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, donijela je polovinom jula 2015. godine Narodna skupština RS. Posljednjih dana opozicija je pokrenula postupak da se utvrdi zašto odluka nije objavljena.

Foto: youTube/ScreenShot