BanjalukaLive

Thu05242018Dodik: Srpski narod najveći stradalnik 20. vijeka

dodik youtube0110 1

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je u Banjaluci da su pamćenje i sjećanje bitni uslovi i za očuvanje srpskog identiteta, posebno ako se ima na umu da Srbima dugo i uporno, sistemski, pokušavaju nametnuti neki drugi identitet.

"Ako ne budemo imali svoje pamćenje, kao uslov našeg identiteta, onda će nam drugi kreirati pamćenje i na taj način nas porobiti i činiti sve da izgubimo orijentaciju, ne samo prema prošlosti, već i budućnosti", rekao je Dodik u obraćanju na Memorijalnoj akademiji "Iz sjećanja po očima".

Dodik je naglasio da je kultura sjećanja važna i zbog otpora prema stigmatizaciji srpskog naroda, koja se koristi kao način poništavanja srpskog nacionalnog identiteta i kao sredstvo kontrole kroz nametanje krivice.

On je poručio da je odbrana časti srpskih žrtava moralna obaveza društva, jednako važna i zbog prošlosti, ali i zbog budućnosti, jer svaki zaborav ga čini saučesnikom u zločinu nad vlastitim narodom, prenosi Mondo.ba.

"Nažalost, mi još nismo sagledali veličinu žrtve koju je naš narod, samo u posljednja dva vijeka, podnio za slobodu i očuvanje nacionalnog indentiteta našeg naroda, ali i za slobodu drugih naroda", naglasio je Dodik i dodao da je srpski narod u 20. vijeku najveći stradalnik među narodima, čak i u svjetskim okvirima.

On je istakao da je nad srpskim narodom počinjeno nekoliko genocida, da je više puta bio prinuđen na egzodus i seobe, ali i okupiran, te da je isto toliko puta podizao ustanke protiv onih koji su ga ugnjetavali, bio je izložen ekonomskim sankcijama najmoćinih sila i bombardovanju najmoćnijih država iz njima znanih razloga.

"Žrtve koje je naš narod dao kroz ovaj kratak istorijski presjek imaju imena i prezimena, imaju pravo da budu upamćene, a mi obavezu da zaštitimo njihova imena kako ne bi bili izbrisani iz postojanja, samo zato što smo mi to zaboravili", rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi, dok su drugi narodi gajili sjećanje na svoje žrtve, oduvijek smatrali da ne bi trebalo da insistiraju na svojim stradanjima ili im je sistemski nametan zaborav, posebno na Drugi svjetski rat i zvjerstva u kojima su ostajali bez svojih najmilijih, ali i Prvi svjetski rat koji je veliko prećutkivanje stradanja srpskog naroda. Predsjednik Srpske upitao je zar nije čudno da toliko malo Srbi znaju o stradanju svog naroda tokom Prvog svjetskog rata, u kojem je srpski narod ostao bez blizu jedne trećine svog stanovništva?

On je ponovio da bi zato kroz kulturu sjećanja trebalo na sveobuhvatan način, u prvom redu naučni, čuvati uspomenu na stradale pretke, te poručio da sjećanjem na žrtve srpskog naroda, Srbi ne žele da podstiču na osvetu, da umanjuju bilo čije žrtve, niti da prizivaju na nova stradanja.

"Ali, ne želimo ni da slušamo o nama ono što nam govore, o lažima i zločinima koje smo, navodno, sami sebi učinili. Govoreći o našim žrtvama samo želimo da razvijamo kulturu sjećanja, koja je i svojevrsna opomena da se takva zla više nigdje i nikome ne dese", rekao je Dodik.

Put do istine je dugačak

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da je institucionalno djelovanje jednini način da se dokaže sve ono što je učinjeno nad Srbima u proteklim ratovima.

"Put do istine je dugačak, ponekad i nedostižan. Ali Srpska, preko svojih institucija pokušava da sačuva istinu. To nastoji i održavanjem ove manifestacije", rekao je Čubrilović novinarima pred početak Memorijalne akademije koja se održava u okviru višednevne manifestacije "Dani sjećanja".

On je izrazio nadu da će istina o stradnjima Srba biti dostižna, bar kao utjeha "onima kojima treba". Akademija se održava u okviru trodnevne manifestacije "Dani sjećanja", posvećen svim srpskim žrtvama 20. vijeka, sa posebnim osvrtom na posljednji rat.

Akademiju organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica pod pokriviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Foto: Youtube/ScreenShot


Komentari  

 
0 #1 IMA NAS JOSGORDANA B, 20-03-2017 09:11
PA KO NAS SVE VODI DOBRO JE DA NAS I IMA :D :lol: :-) :D :lol: :-)
Citat