BanjalukaLive

Fri11242017Dodik: Srpska i Srbija ostaju vojno neutralne

dodik youtube 1010

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Grdelici na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO bombardovanju da je srpski narod u prošlom vijeku u kontinuitetu stradao do mjere biološkog istrebljenja, te poručio da Srbija i Srpska ostaju vojno neutralne i da ih niko ne može podijeliti.

"Ništa bolje ne može da odrazi besmisao bombardovanja i gađanja voza na Grdeličkom mostu kao ovo što piše na spomen-ploči 'Zaboravi, ako možeš'", rekao je Dodik u obraćanju.

On je zapitao kako zaboraviti da je neko odlučio da bombarduje voz u kojem su civili, da bombarduje Srbiju 78 dana i pobije toliko djece u ciničnoj operaciji koju su nazvali "Milosrdni anđeo".

"šta su ta djeca? Šta je mala Milica Rakić kriva? Kako nju nazvati? Kako zaboraviti", upitao je predsjednik Srpske, prenosi Srna.

Dodik je naveo da je NATO za svoju intervenciju uvijek nalazio lažni izgovor, kao što su u BiH to bile Markale, a kasnije u Srbiji Rambuje, za koji je bivši američki državni sekretar rekao da "nijedan pošten Srbin ne bi prihvatio takvu ucjenu".

"NJima je to bio dovoljan izgovor da bespomučno bombarduju Srbiju i da je uništavaju 78 dana. U njihovoj operaciji 'Milosrdni anđeo' stradali su mnogi nevini ljudi, uništeni životi, poginuli roditelji, djeca, momci i djevojke, ugašene ljubavi i životi", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio i na stradanje 12 banjalučkih beba.

"Nisu nam dozvolili da se iz Srbije dopremi kiseonik za 12 beba u inkubatorima u banjalučkim porodilištima. Neko daleko je odlučio da ne može o te bebe su pomrle. One su danas u našim sjećanjima, kao i mnoga djeca poginula u Srbiji u bezočnim napadima NATO bombardera", rekao je Dodik.

On kaže da srpski narod danas mora da se prisjeti svega toga i da sa tugom o tome govori.

"Ne mogu da ne izrazim žaljenje i tugu za mnogima koji su stradali svuda gdje se nalazi srpski narod, ali i za mnogim pripadnicima drugih naroda koji su stradali nevini u jednom besomučnom ratu", rekao je Dodik.

On ističe da Srbi danas oplakuju svoje žrtve u Grdelici, ali i na drugim mjestima od Jasenovca, Paga, Prebilovaca, gdje su Srbe pobili oni sa kojima su zajedno živjeli.

Dodik je podsjetio i na stradanje Srba u Brodu na Drini, gdje su ustaše i pripadnici handžar divizija pobili 6.000 Srba i bacili ih u Drinu, dok ih partizani nisu branili, navodeći da se o tome malo zna i da se o tome ćutalo.

"Često nam govore da se moramo okrenuti budućnosti, ali nemoguće je odvojiti prošlost od budućnosti. Moramo znati gdje smo i šta smo, našu istoriju moramo prenijeti naraštajima koji dolaze, a u budućnost se zagledati", rekao je Dodik.

On naveo da je Srpska ponosna i zagledana u Srbiju, da podržava njen napredak i jačinu i zahvalio rukovodstvu Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, što je državu vratio na kolosjek jake i odlučujuće zemlje za stabilnost regiona u bezbjednosnom i ekonomskom smislu.

"Naš cilj uvijek je bila jaka i snažna Srbija. Mnogo godina unazad su nam branili da kažemo da volimo Srbiju i nazivali nas bosanskim Srbima. Mi nismo bosanski Srbi. Mi smo Srbi i pripadamo jedinstvenom srpskom narodu, njegovoj jedistvenoj istoriji, ali i budućnosti. Nemojte da nas dijelite. Nema bosanskih Srba, postoje samo Srbi", poručio je Dodik.

Ističući da Srbi danas imaju Srbiju i Republiku Srpsku, koje moraju da rade zajedno, Dodik je zahvalio Vučiću na ideji o zajedničkom obilježavanju mjesta stradanja i odavanju dužne pažnje srpskim žrtvama.

"Zato smo ovdje zajedno i na mnogim mjestima da vratimo sjećanje na stradanja i da kažemo da Republika Srpska gleda u Srbiju i da Srpska zna da se nalazi u BiH, ali to nije naš izbor, nego moranje. Ono gdje bismo mi voljeli da budemo svi znaju, a nama govore da ćutimo o tome. A mi volimo Srbiju", rekao je Dodik.

On je poručio da su Srbi uvijek jasno rekli da ih niko neće podijeliti na Drini, te dodao da Srpska ne prihvata da bude dio NATO mimo Srbije.

"Šta bude Srbija radila na tome, radiće i Srpska. Mi nećemo NATO granicu na Drini. Nećete nas, kao na početku prošlog vijeka, mobilisati u BiH i slati na Srbiju da ratujemo. Zato ne možemo da prihvatimo NATO iz niza iskustva koje imamo sa Alijansom", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je NATO bombardovao i Republiku Srpsku, gdje je bacao bombe sa osiromašenim uranijumom, te da je svoju snagu i jačinu vježbao tako što je bombardovao Srbe.

"Taj NATO koji nam se danas nadu u BiH za Republiku Srpsku nije prihvatljiv zato što nas dijeli od Srbije. Mi to jasno govorimo. O tome u Srpskoj neće odlučiti nijedan političar. O tome kako ćemo se kretati na tom putu, odlučiće isključivo narod", rekao je Dodik i dodao da se "oni boje naroda i računaju na korumpirane političare i zato traže da odluku o NATO donesu političke vođe".

On ukazuje da su političke vođe, na ponos srpskog naroda, rekle da je Srbija neutralna i da tu neutralnost podržava i Republika Srpska.

"Naša budućnost je u otvaranju što više radnih mjesta, ali ne smijemo nikada zaboraviti da se okupimo na ovakvim mjestima. Ko zaboravi svoju istoriju, dozvolja da mu se ona ponovi", rekao je Dodik.