BanjalukaLive

Thu02222018Dodik: Nisam dezerter, imam orden

dodik youtube1405


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na tvrdnje opozicije da je dezerter odgovorio je da orden koji je dobio za ratne zasluge dovoljno govori o njegovoj ulozi u otadžbinskom ratu.

Prvi čovjek RS je naveo da je njegova uloga u Vojsci Srpske poznata, jer je bio komandir vojne policije na aerodromu dok Narodna skupština nije odlučila da poslanici imaju ratni raspored i da svoje obaveze moraju da ispunjavaju u Skupštini.

Dodik se ove teme dotakao u intervjuu Srpskoj novinskoj agenciji, govoreći o prvom čovjeku SDS-a Vukoti Govedarici koji je, kako kaže, sinonim za dezerterstvo.

– Čak mi je i prvi predsjednik Republike Srpske dodijelio orden koji nema ni Govedarica, ni bilo koji od njih, za učešće u otadžbinskom ratu. Prema tome, to jednostavno nisam smatrao nešto neophodnim da se hvalim. Ali, kada vidim kako oni govore o tome, onda ću morati da im iznesem sve te podatke pa da skinemo više tu priču – izjavio je Milorad Dodik.

Predsjednik je poručio i da je ponosan na ono što je aktuelna vlast uradila u Republici Srpskoj, koju su uspjeli da “stabilizuju i otrgnu iz ruku loše vlasti” koju su tada činili SDS, Dragan Čavić kao predsjednik Republike i Mladen Ivanić kao premijer.

– Pamti li iko išta šta su uradili, ima li ijedan objekat koji mogu pokazati da su napravili? Ima li neka trasa puta od deset kilometara da su uradili? Ima li vodovod koji su napravili? Ima li bilo šta da su uradili osim da su pokušali da kreče neke objekte i da na taj način pokažu da su nešto učinili – zapitao se Dodik.

On je dodao da razumije njihovu frustraciju, jer već deset godina pokušavaju da dobiju izbore, ali uzalud. Prema njegovim riječima, prošlogodišnji lokalni izbori pokazali da su marginalna manjina u tom pogledu.

– Njihov jedini veliki trenutak bio je 2014. godine kada su imali neku šansu. I tada nisu znali šta da učine. Onda su otišli u zajedničke institucije BiH i podbacili se pod interese bošnjačke političke elite i međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da su opravdanja opozicije dio scenarija povrijeđenosti, jer nemaju nikakav program osim da napadaju njega. To će se, kako kaže, potvrditi i na sutrašnjoj “skupštini naroda” u Banjaluci koju je najavila opozicija.

– Imamo posla sa gubitnicima. Daj jednom zaćutite i odmjerite svoje mjesto onako kako vam to narod odmjeri. Pobijedite! Mislim da su dobro skrenuli sa stanovišta političkih projekcija onoga šta trebaju. Mladen Ivanić je pobijedio zato što je od 40 000 glasova, 38 000 otišlo na listu Ivanića. Čujete sada Bošnjake koji govore kako su glasali za njega. Pa niste vi legitimni predstavnici srpskog naroda. Legitimni predstavnik na izborima je Željka Cvijanović koja je dobila 20 000 više glasova od Ivanića na srpskom glasačkom području – jasan je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDS gubi članstvo, ljude koji racionalno razmišljaju, koji su dio državotvorne politike SDS-a od početka konflikta na prostoru bivše Jugoslavije i koji su okrenuti interesima Republike Srpske. Dodik je naveo da djelovanje opozicije nije problem dok je u okviru političkog iznošenja mišljenja, ali da jeste problem ukoliko se pokuša sa nasiljem ili ulicom.

– Preporučujem im da to i ne pokušavaju da pokažu. Srpska je demokratsko društvo u kojem svako ima pravo da političko djelovanje odredi na način kako misli da je za njega najbolje. Opozicija je za to imala priliku u okviru Narodne skupštine Srpske, kao jedine legitimne skupštine naroda, a koju su pokušali da dovedu u pitanje iz namjere da se u Srpskoj uvede haos. Vidjeli smo to u ovim knjižicama o pripremanju raznih scenarija, jedna od tih je upravo to, samo ih različito zovu. Mogli smo da gledamo neke parlamente u Federaciji BiH, sada gledamo skupštinu, ali to je u suštini isto. Nema tu neke veće razlike. Opozicija naravno zavarava narod kada kaže da nema priliku da to uradi – istakao je predsjednik.

Dodik je konstatovao da nije dobra pozicija Srba u FBiH, iako često čuje da opozicija govori da u tom entitetu navodno teče med i mlijeko i da nije nepoznata njihova zanesenost i opčinjenost Sarajevom i FBiH.

– Postoje mnogi koji su otišli u Sarajevo za vrijeme bivšeg komunističkog i svakog drugog režima i slatkoječivost muslimanske sećije iskoristili za to da se povinuju i da se prodaju njihovim zahtjevima i političkim projektima. Negdje sam čitao jednu dobru definiciju da je predaja prvi korak ka izdaji nacionalnih interesa. Oni su zaista otišli u Sarajevo i predali se – zaključio je Milorad Dodik, uz konstataciju da Republika Srpska u odnosu na Federaciju BiH izgleda kao stabilno i lijepo mjesto u kojoj funkcionišu institucije.

Foto: YouTube/ScreenShot