BanjalukaLive

Fri05252018Diplomatska nota Izraela: Predstavništvo RS ne postoji

rs2711


Ambasada BiH u Izraelu primila je notu Ministarstva inostranih poslova Izraela u kojoj se navodi da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Srpske u toj zemlji.

U dopisu se ističe da je Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013. godine, te da nije poslije toga ponovo otvarano.

Predstavništvo Republike Srpske je prema podacima zvaničnog registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrovano u privatnu kompaniju čiji je rukovodilac Arie Livne, a nisu registrovane prostorije u kojima se kompanija nalazi, navedeno je u dopisu koje su objavili mediji u RS.

Ministarstvo inostranih poslova Izraela nije ostvarilo nikakav kontakt, niti je sarađivalo na pitanjima organizacije ekonomskih, privrednih, kulturnih niti sportskih događaja sa novoformiranom kompanijom, niti su izraelski mediji pratili bilo kakav događaj u njihovoj organizaciji u protekle dvije godine, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Arie Livne je, kako se navodi u dopisu, zaobilazio zvanične institucije Izraela prilikom pokušaja da organizuje sastanke političkih lidera iz Republike Srpske i Izraela, te nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose dvije zemlje.

Osim toga, Arie Livne nije pozvan da prisustvuje ni jednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu, pa čak ni onda kada su vlasti iz Banjaluke tražile da se to učini.

U dopisu se konstatuje i da su bilateralni odnosi BiH i Izraela dobri, te da postoji potreba da se oni prodube i poboljšaju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Ukazuje se na značaj nedavne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva, kao i ministara inostranih poslova i bezbjednosti BiH Izraelu, koje su rezultat pune saradnje Ministarstva inostranih poslova Izraela sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, kao i sa drugim institucijama iz BiH.

Na kraju dopisa, Ministarstvo inostranih poslova Izraela navodi da će ambasador Izraela u BiH Boaz Rodkin učestvovati na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, te će imati zvanične sastanke u Banjaluci.

Ministarstvo inostranih poslova Izraela zahtijeva da Arie Livne ne učestvuje na sastancima Rodkina sa predstavnicima institucija Republike Srpske, te se traži da se nadležne institucije i ministarstva obavijeste o pomenutom zahtjevu.

Ministarstvo inostranih poslova BiH, u skladu sa molbom Ministarstva inostranih poslova Izraela o navodima iz ovog dopisa obavijestilo je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.