BanjalukaLive

Mon05212018CCI o Vladi RS i NSRS: Loši rezultati i eskalacija političkih sukoba

cci 1711


Loši rezultati i eskalacija političkih sukoba, obilježili su rad Narodne skupštine RS tokom devet mjeseci ove godine, smatraju u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

Predstavljajući rezultate rada NSRS, predstvanik CCI-a Željko Ninković je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Narodnoj skupštini RS, tri mjeseca do kraja godine, ostalo da usvoji gotovo tri puta više zakona, nego što ih je usvojila tokom devet mjeseci ove godine.

"Od 68 zakona koji su, po Programu rada, trebali biti realizovani za devet mjeseci 2017., usvojeno je tek njih 26, čime je Narodna skupština RS-a u četvrti kvartal ušla sa čak 71 nerealizovanim zakonom", rekao je Ninković.

Ukazuju i da nije održana nijedna posebna sjednica parlamenta RS posvećena izuzetno teškom stanju u zdravstvu, privredi, korupciji, obrazovanju...

U CCI-u tvrde da je i Vlada RS sa 40 utvrđenih zakona u devet mjeseci 2017. ostvarila najlošiji rezultat u posljednjih sedam godina, kada je u pitanju realizacija zakona.

"Umjesto ostavki ministara, kojima su detektovane nepravilnosti u radu, nakon objave revizorskog izvještaja, ostavku su, pod pritskom, podnijeli glavni revizor i njegov zamjenik", upozorili su iz CCI-a.

Od 16 ministarstava u entitetskoj vladi, tek su tri, po nalazima Glavne službe za reviziju, radila u skladu s finansijskim pravilima, a Vlada, smatraju u reviziji, nije objektivno prikazala stanje budžetskog deficita.

Naveli su i da ova godina u RS 'prolazi u atmosferi permanentnih sukoba dva politička bloka, od kojih jedan koristi svu moć koju ima da zadrži vlast, marginalizuje i kompromituje svoje protivnike i kritičare i drži javno mnijenje pod stalnim tenzijama, a drugi poprilično neuspješno traga za adekvatnim odgovorom na ovakvu politiku i luta između konstruktivne politike u interesu svih u ovoj zemlji i takmičenja u populizmu, bliskog većini partija u BiH.

Foto: CCI