BanjalukaLive

Fri04272018Čavić: Provesti odluku o referendumu

cavic NDPrsorg0905


Lider NDP-a Dragan Čavić pozvao je predsjednika RS Milorada Dodika da „bez oklijevanja“ 19. novembra u RS sprovede referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U protivnom, dodao je Čavić, Dodik će biti okarakterisan kao „najveći izdajnik, kukavica i bijednik“.

"Referendum se mora održati 19. novembra i njime treba da se ukine Sud i Tužilaštvo BiH", istakao je Čavić.

Podsjetio je da je odluka o referendumu objavljena u Službenom glasniku RS i da je od tada počeo da teče rok od 50 dana za njegovo održavanje, te napomenuo da je već prošlo više od polovine vremena.

Čavić je kazao da i pored toga Komisija za sprovođenje referenduma, na čijem je čelu Željko Mirjanić, nije ništa uradila, a obavezni su da, između ostalog, donesu poslovnik o radu, usklade rad po opštinama, obezbijede glasački materijal...

"NDP podržava sve što je definisano zakonom, pa tako i održavanje referenduma. Nema više vremena za čekanje. Dosta je njihovih manipulacija. Postoji stenogram sa skupštine kada je Dodik izjavio da garantuje da će referendum biti sproveden i pozivam ga da tu garanciju ispuni i da odmah počnu aktivnosti", rekao je Čavić na konferenciji za medije, prenosi Mondo.ba.

Naglasio je i da njegova stranka priprema krivične prijave protiv članova Komisije za sprovođenje referenduma, ukoliko budu opstruisali posao.

Čavić je danas iznio i podatak da se ulaz u NATO štab u Butmiru nalazi na teritoriji RS, odnosno u Istočnom Sarajevu, te poručio kako očekuje da MUP RS, nakon što na snagu stupi usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, „istjera NATO sa teritorije RS“.

Foto: NDP