BanjalukaLive

Wed04252018"Budućnost BiH grade oni koji donose teške odluke"

eu pixbay1312


Delegacija Evropske unije u BiH saopštila je da u narednim danima izabrani zvaničnici BiH donose važnu odluku o tome kako osigurati moderne autoputeve i lokalnu putnu infrastrukturu. Ističu da je nesporno da je o ovom pitanju vođena žučna diskusija, kako i priliči modernoj demokratiji.

"Zahvaljujući tome, konačan prijedlog uzima u obzir zabrinutosti mnogih strana i donosi značajno poboljšanje u smislu transparentnosti i sigurnosti u korištenju sredstava. Evropska unija čvrsto vjeruje da je najbolje donijeti tešku odluku koja donosi dugoročne rezultate poput novih autoputeva, unapređenja lokalnih puteva, izvoza, rasta i radnih mjesta kako se BiH bude kretala na svom europskom putu. Јednostavno rečeno, BiH se treba povezati sa svojim budućim partnerima za potrebe međusobne trgovine i napretka. A njeni partneri su sa svoje strane osigurali više od milijardu eura kako bi pomogli BiH da se pokrene. Vrijednost ovog iznosa jednaka je iznosu povećanih akciza za period od 12 do 15 godina. Nadamo se da će izabrani bh. zvaničnici uzeti ove činjenice u obzir. Ovo pitanje je sada preraslo u važan trenutak za BiH", piše u saopštenju za javnost.

Dodaju da budućnost BiH grade oni koji su sposobni vidjeti dalje od uskopolitičkih interesa i koji donose teške odluke.

"Na to su se obavezali svi vodeći politički lideri i stranke s potpisivanjem Pisane izjave o opredjeljenju za provođenje reformi u februaru 2015. godine. Građani u BiH zaslužuju da ih zastupaju oni koji na umu imaju njihove najbolje interese i budući prosperitet, a sve stranke su se već ranije usaglasile da se ovi interesi najbolje ostvaruju što bržim napretkom na evropskom putu", zaključuje se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Foto: Pixbay