BanjalukaLive

Sun05202018Banjaluka: I mačke na sudu

maca0309

Milosava Jakovljević, bivša poslanica u Narodnoj skupštini, stigla je na sud zato što je ispred banjalučkog Gradskog groblja, gdje je zaposlena kao pravnica, hranila dvije napuštene mačke.

Ona kaže za Press RS da je do suda došlo zato što je odbila da plati kaznu od 100 maraka, koliko joj je zbog hranjenja mačaka odrezala komunalna policija. Ali od povlačenja po sudu teže joj pada to što ju je komunalcima prijavilo rukovodstvo preduzeća gdje radi dvije decenije!

Mace, koje je zbog boje nazvala Belka i Sivka, pojavile su se u februaru.

"Kad sam vidjela da su neuhranjene, počela sam od kuće da im donosim pomalo hrane da bi preživjele. Međutim, u tom periodu počeo je da se topi snijeg, pa je na površinu izbilo smeće koje se taložilo preko zime. Onda je moj direktor Đuro Crnomarković pozvao komunalnu policiju i svu prljavštinu oko preduzeća stavio meni na teret", priča Jakovljevićeva.

Ona dodaje da je pokušala da komunalcima objasni da nije ona napravila nered oko gradskog groblja, ali je na kraju ipak zaradila prekršajni nalog u iznosu od 100 maraka.

"Odbila sam da platim jer nisam kriva! Macama sam od kuće u kesi donosila hranu i stavljala je dalje od ulaza u firmu. Ako se desi sa donesem više, dam im koliko im sljeduje, a ostalo stavim u frižider, da imaju za sutra. Ako ne bi sve pojele, svaki put sam otpatke bacala u korpu. Uprkos tome, rukovodstvo preduzeća me je prijavilo komunalcima, uz optužbu da svojim ponašanjem rizikujem izbijanje zaraze?! Pošto sam odbila da platim, polovinom jula stiglo mi je obavještenje od Osnovnog suda da sam tužena, sa prvim ročištem zakazanim za 7. avgust. Uredno sam se odazvala i objasnila kako stvari stoje. Čak sam razmišljala o tome da mačke stavim u džak i izvedem ih pred sudiju jer se osjećam kao Kočićev David Štrbac, koji je, i sam nepravedno optužen, to učinio s jazavcem! Ipak, mislim da su sudije shvatile da nisam nikakav izazivač zaraze i da sam nepravedno optužena. Presuda treba da bude izrečena za petnaestak dana. A ako sud presudi da sam kriva, iznos koji budem morala da platim prebaciću na direktora Crnomarkovića jer ni ja nisam tužila radnike koji puše po kancelarijama, mada je to strogo zabranjeno", naglašava sagovornica Pressa.

Ona tvrdi da je i poslije izlaska komunalnih policajaca na teren i izricanja prekršajnog naloga nastavila da hrani mačke jer one ne treba da gladuju zato što je uprava preduzeća nju uzela na zub.

"Gadno sam im se zamjerila lane kad sam pred „Gradsko groblje" pozvala medije i na taj način spriječila privatizaciju. To nisu mogli da mi zaborave, pa sam se našla na meti klevete. Naglašavam da mace nisam ja dovela u naselje, nego sam samo preuzela na sebe da ih spasem od smrti. I dalje im svakog radnog dana donosim malo mesa, koščica, povrća, testjenine. Dobre su i sve jedu", ističe Milosava.

Međutim, kaže i da joj je krivo što je optužena za nered, pošto je svima poznato da izuzetno vodi računa o životnoj okolini.

"Prošle godine sam na Univerzijadi u Beogradu, gdje sam bila volonter, od opušaka očistila sve tribine na teniskom terenu. Tako radim i u Banjaluci, a proglašavaju me izazivačem zaraze?! Međutim, ne poričem da koristim svaku priliku da nahranim napuštenu životinju, što mislim da je sevap. Direktor Crnomarković i komunalna policije, međutim, ne dijele moje mišljenje", ogorčena je Jakovljevićeva.

Direktor „Gradskog groblja" Đuro Crnomarković nije želio da komentariše pomenute navode.

"Nemam vremena da se bavim takvim pričama", poručio je Crnomarković u kratkom telefonskom razgovoru.

(BLLIVE, izvor: Press RS)